Foto: Nova.rs

Komentarišući današnju izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je lično posvećen slobodi medija, karitakaturista Dušan Petričić ocenio je da je "to budalaština”, novinar Dragoljub Petrović da je “predsedik pričao bajke”, dok je novinarka Jelena Obućina objasnila zašto “ne sumnja u predsednikovu posvećenost medijima, ali ima osnovanu sumnju u posvećenost slobodi medija”.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa šefom Delegacije Evropske unije Semom Fabricijem, koji mu je je ukazao na potrebu za konkretnim unapređenjima kako bi se obezbedio ambijent u kom može nesmetano i bez pritisaka da se realizuje sloboda medija.

Vučić je posebno naglasio da se zalaže da predstavnici svih medija rade svoj posao „u atmosferi potpune slobode izražavanja i da tome ostaje i lično posvećen, budući da je sloboda medija jedna od najvećih tekovina demokratije“, saopšteno je iz Vučićevog kabineta.

Komenterišući ovu izjavu predsednika, glavni i odgovorni urednik dnevnog lista Danas Dragoljub Petrović kaže da je “Vučić Fabriciju pričao bajke”.

izbori 2020
Dragoljub Draža Petrović Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

“Vučić Evropi priča ono što Evropa voli da čuje, a Srbiji priča ono što njegovo biračko telo voli da čuje. On izmišlja da su kritički mediji pod kontrolom Đilasa, zato što ih smatra većom opozicijom od ove prave opozicije i sapliće slobodne medije kad god mu se ukaže prilika. Vučić zapravo sav svoj cenzorski talenat iz bogate karijere koristi da ugasi slobodu u medijima i da istrebi iz javnosti novinare koji pišu kritički”, kaže Petrović za Nova.rs.

Voditeljka televizije Newsmax Adria Jelena Obućina kaže da ne sumnja u predsednikovu posvećenost medijima.

Pregled dana sa Jelenom Obućinom Foto:Newsmax Adria

“Predsednik jeste apsolutno posvećen medijima još od kada je sam bio novinar, a potom i ministar informisanja. Uostalom, samo posvećen čovek danima pre “istraživanja “ Novosti može da najavi sadržaj. Ili da postigne da 13 urednika misli istom glavom, pa prikazuje odsečenu. Toliko je posvećen da neretko nakon postavljanih pitanja ispravi novinare, šta su zapravo hteli da pitaju”, kaže obućina za Nova.rs i podvlači:

“Ja u posvećenost medijima ne sumnjam, osnovano sumnjam u posvećenost slobodi medija”.

Karikaturista Dušan Petričić kaže da vest nije video, ali nije iznenađen jer ništa drugo ne bi ni očekivao od Vučića.

Utisak Nedelje 24.01.2021.
Dušan Petričić Foto: Ivan Dinić/Nova S

“To je budalaština, kao i sve drugo što on izgovara. Svi znaju da je budalaština i nije ništa novo da naša javnost sve njegove izjave prima samo s jednim osećanjem – da čujemo stvari za koje svi znamo da nisu tačne i da je on naprosto čovek koji kad usta otvori – laže”, kaže Petričić za Nova.rs.

Povezane vesti:

Na pitanje koliko je građanima i novinarima potrebna lična posvećenost predsednika slobodi medija, odgovara da je “našem narodu potrebna lična posvećenost predsednika svemu i svačemu, pa i slobodi medija”.

“To je sve deo njegovog ličnog poseda sa kojim radi šta hoće i ponaša se kako hoće, a to smo mi dozvolili”, ironičan je Petričić.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare