Miloš Pavlović, Konstitutivna sednica Skupštine grada Beograda Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Izbornoj komisiji Gradske opštine Vračar podnet je prigovor na Rešenje o proglašenju izborne liste Biramo Vračar - Miloš Pavlović, koju čine stranke Zeleno-levi front, Ne davimo Beograd, Narodni pokret Srbije, Demokratska stranka, Ekološki ustanak- Ćuta, Pokret slobodnih građana, Novo lice Srbije, navodi se u prigovoru u koji je N1 imao uvid.

Opštinska izborna komisija je 12.05 donela rešenje o proglašenju navedene izborne liste, prenosi N1.

U prigovoru piše da se na njoj nalazi lista kandidata za odbornike, lica koja nemaju pravo da biraju i budu birani za odbornike na teritoriji Gradske opštine Vračar:

1. Bojan Matić

2.Iva Puzović
3.Milivoje Babić
4.Aleksandar Ivanović
5.Stefan Tasić

6.Nemanja Plavšić
7.Miroslav Milošević

8.Dimitrije Kršljanin
9. Milena Tatić

U prigovoru se tvrdi da su se navedena lica prijavila na teritoriju Gradske opštine Vračar posle 3. jula 2023.godine, s toga nemaju biračko pravo da glasaju u opštini Vračar, već na opštini u kojoj su imali prebivalište 3.jula.

U Skupštini Srbije 10. maja usvojene su izmene i dopune Zakona o biračkom spisku prema kojima građani koji su promenili mesto prebivališta u periodu od 3. jula 2023. do 2. juna 2024. neće moći da glasaju na biračkom mestu novog prebivališta, već na onom pre promene.

Anonimni podnosilac prigovora predlaže izbornoj komisiji da usvoji prigovor na osnovu navedenog „činjeničnog stanja i relevantne zakonske norme“ i poništi proglašenje izborne liste Biramo Vračar – Miloš Pavlović.

Podsetimo, Izborna komisija grada Jagodine donela je rešenje o odbacivanju liste Maja Radojičič – Miroslav Miki Aleksić – Narodni pokret Srbije – dr Zoran Lutovac – Demokratska stranka „Jagodina zaslužuje bolje“ (Jagodina protiv nasilja, Boris Tadić – Socijaldemkiratska stranka, Pavle Grbović – Pokret slobodnih građana, Ekološki ustanak – Ćuta, Pravo na izbor).

Takođe, izborna komisija GO Voždovac odbila je proglašnje izborne liste – Biramo Voždovac koju je podnela koalicija Biramo Beograd i donela rešenje o odbacivanju izborne liste Kreni-promeni.

Povodom odbacivanja navednih lista oglasio se poslanik Srpske napredne stranke (SNS) Vladimir Đukanović na društvenoj platformi X navodeći da su upravo opozicione stranke tražile izmene Zakona o biračkom spisku:

„Šta ćete da radite, gospodo sa činjenicom da vam se na mnogim listama koje ste širom Srbije predali nalaze ljudi koji su u tu lokalnu samoupravu doslelili recimo pre manje od 11 meseci? Oni nemaju pravo glasa u toj lokalnoj samoupravi, jer ste vi to tako tražili, a nemaju ni pravo da se kandiduju u istoj. Nemojte da druge optužujete ako vam budu padale liste, jer vi ste na promeni zakona insistirali.“, napisao je Đukanović.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare