Ukupno 16 donatora “častilo” je Socijalističku partiju Srbije u ovoj izbornoj kampanji sa gotovo 12 miliona dinara, a pojedinačne donacije iznosile su više od 6.000 evra. Ove podatke objavio je upravo SPS.

Samo jedan od 16 donatora SPS-a uplatio je u prethodnih mesec dana 600.000 dinara, dok su svi ostali kao po komandi dali 740.000.

Na listi donatora ima novih imena, ima i starih, među njima i nekih funkcionera SPS.

SPS izborni štab Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Tako je, recimo, Filip Janković za ovu kampanju priložio 740.000, a nalazi se i na spisku donatora od prošle godine. On je tad na račun SPS uplatio 620.000 dinara za redovan rad stranke.

Nenad Krstić je ove godine takođe dao 730.000, dok je 2022. godine za potrebne redovog rada uplatio 945.000 dinara. Blizu ove sume prošle godine su dali i Ilija i Milica Stojadinović, kao i Goran Čurguz, koji se nalaze na listi donatora i ove godine.

Interesantno je da je SPS za sad jedina stranka koja je objavila imena donatora i visinu donacija, iako bi sve partije to trebalo da rade – da prijavljuju svaku donaciju koja je veća od prosečne zarade u Srbiji.

Većina stranaka je sa objavljivanjem ovih informacija prestala prošle godine, kao da u 2023. godini nisu imali ovakve uplate na račun.

Interesantno je i da visina donacija nije ni blizu onih koje je dobijala SPS. Tako je njihov koalicioni partner, Jedinstvena Srbija Dragana Markovića Palme u toku prošle i pretprošle godine dobijala donacije koje su se mahom kretale od 11.000 do 40.000, a najviša je iznosila oko 170.000 dinara. Redovno je izveštaje o donacijama podnosila i Nova DSS, a one su se u prethodne dve godine uglavnom kretale od 15.000 do 50.000 dinara, najviša je iznosila 80.000.

Kako se finansiraju stranke

Inače, finansiranje troškova izborne kampanje uređeno je Zakonom o finansiranju političkih aktivnosti.

Za finansiranje troškova izborne kampanje za parlamentarne ili predsedničke izbore, učesnik na izborima (politička stranka, koalicija političkih stranaka ili grupa građana) može da koristi sredstva prikupljena iz javnih i privatnih izvora, kao i sredstva iz kredita i zajmova.

U svrhu prikupljanja i trošenja sredstava za finansiranje izborne kampanje, učesnik na izborima mora da poseduje poseban račun, koji se ne može koristiti u druge svrhe.

Ovaj račun, ako ga već ne poseduje, politički subjekt mora da otvori nakon raspisivanja izbora, a pre proglašenja njegove izborne liste, odnosno njegovog predsedničkog kandidata. Sva plaćanja troškova izborne kampanje mogu se vršiti isključivo sa tog posebnog računa.

Što se tiče prikupanja sredstava iz privatnih izvora, mora se voditi računa o tome da maksimalna vrednost davanja na godišnjem nivou koje jedno fizičko lice može dati učesniku na izborima za finansiranje izborne kampanje iznosi najviše deset prosečnih mesečnih zarada, dok je u slučaju pravnih lica taj iznos najviše 30 prosečnih mesečnih zarada. Ovo pravilo važi bez obzira na broj izbornih kampanja u jednoj kalendarskoj godini.

Prosečna plata u Srbiji trenutno se procenjuje na oko 85.000 dinara.

BONUS VIDEO: Da li se Dačić vraća na fabrička podešavanja?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar