Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Poslanik Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović u jučerašnjem obraćanju građanima Srbije direktno iz skupštinske sale upitao je suvlasnika United grupe Dragana Šolaka koliko je respiratora, skafandera i lekova nabavio od početka epidemije korona virusa. Ovako je vladajuća stranka još jednom zloupotrebila Skupštinu Srbije za obmanjivanje javnosti i pokušala da prikrije informaciju da je United grupa do sada dala više od milion dolara, koliko je vredna medicinska oprema dostavljena zdravstvenim centrima u Srbiji.

Činjenica je da je ova kompanija još 15. marta naručila i platila opremu za Srbiju, ali se ova humanitarna akcija sakrivala od građana i ignorisala od državnih funkcionera i medija bliskih vlasti, uz organizovane napade sa ciljem da se negira podrška građanima Srbije

Obmanjivanje javnosti 

Martinović je juče još jednom ilustrovao kako izgleda kada poslanik koji se obavezao da predstavlja građane, umesto da im služi, pokušava da ih obmane.

„Moje pitanje je za ljude poput Dragana Đilasa, za ljude poput Šolaka, za ljude poput Jugoslava Ćosića koliko su to respiratora, skafandera, lekova oni nabavili? Oni koji su bogati pa skoro isto kao autonomna pokrajina Vojvodina. Budžet Dragana Đilasa je tu negde sa budžetom autonomne pokrajine Vojvodina i moje pitanje i pitanje SNS za sve one koji plaše građane svakoga dana kako će Vučić da ih otruje nekom američkom vakcinom, šta ste vi uradili da pomognete građanima Srbije“, rekao je Martinović, govoreći o kritikama na račun vakcine protiv korona virusa koju Srbija ima nameru da kupi.

Činjenica je, međutim, da se ono što je United grupa dala medicinskim ustanovama u Srbiji od početka pandemije tretira kao državna tajna.

Bar se tako prema ovoj humanitarnoj pomoći ponašaju funkcioneri, među njima, evo i Martinović.

Oprema još u martu 

Odgovor na njegovo pitanje jeste da je pomoć United grupe u medicinskoj opremi za zdravstvene centre u Srbiji i donacija u novcu u vrednosti od milion dolara isporučena u potpunosti Vladi Srbije.

Foto: Promo

United Grupa tako je ispunila obećanje građanima Srbije da će im pomoći u borbi sa virusom korona.

Za borbu protiv kovda građanima Srbije uplaćeno je 570.000 dolara, obezbeđeno je 250.000 maski, 8.800 kompleta testova, 440 toplomera i 7.000 zaštitnih naočara, navedeno je u saopštenju United Grupe još u maju.

Tada je završena isporuka poslednjeg kontigenta, a medicinska oprema pristizala je tokom celog aprila.

Pored donacije od milion dolara, dodatno je kupljeno još 221.500 maski za potrebe medicinskog osoblja u vrednosti od 67.000 dolara i donirano je 600 litara alkohola Kliničkom centru Kragujevac.

„Sa žaljenjem konstatujemo da dok smo među prvima još 15. marta naručili i platili opremu za Srbiju, da se humanitarna akcija United Grupe sakrivala od građana i ignorisala od državnih funkcionera i medija bliskih vlasti, uz organizovane napade sa ciljem da se negira naša podrška građanima Srbije“, rečeno je u saopštenju United grupe još tada, u maju.

Slučajno „zaboravljeni“

Ovakva kampanja nastavljena je i kasnije, pa se tako na svečanosti u Kliničkom centru Kragujevac rukovodstvo ove zdravstvene ustanove zahvalilo brojnim donatorima koji su pomagali tokom pandemije koronavirusa, međutim, sa spiska donatora izbačena je SBB Fondacija.

Direktor Kliničkog centra Predrag Sazdanović kasnije je rekao da je „zaboravio“ da spomene sve.

dr Predrag Sazdanović Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Zaboravio je da spomene da je SBB fondacija donirala 600 litara alkohola za potrebe dezinfekcije medicinskih radnika ove zdravstvene ustanove, ali i da Covid centar u Kragujevcu od početka epidemije radi preko SBB-ovog interneta, koji je takođe doniran.

Direktorka SBB fondacije Jovana Lukić tada je rekla da je neobično je da je uspeo da zaboravi ove donacije i zbog činjenice da od prošle godine, prema ugovoru o donaciji, SBB postavlja kablove i drugu opremu u Klinički centar Kragujevac, kako bi građani Kragujevca koji dolaze da se tamo leče, kao i zaposleni kliničkog centra imali na raspolaganju besplatan SBB internet i televiziju.

Realizacija ove donacije vredna je oko 60.000 evra samo za postavku opreme.

„Ne iznenađuje nas ova situacija, s obzirom da donaciju United Grupe od više od milion i šezdeset sedam hiljada dolara nije preneo ni jedan medij blizak vlasti. Državni službenici su čak iznosili neistine i prozivali United Grupu i njenog osnivača Dragana Šolaka da nisu donirali ni jednu masku. Zato i ne čudi ponašanje direktora Sazdanovića, jer se u Srbiji nažalost i u humanitarne aktivnosti umešala politika koja i donatore bira na podobne i nepodobne. Mi ćemo i pored opstrukcija vlasti nastaviti da pomažemo građanima Srbije. SBB i SBB fondacija će završiti započetu donaciju, infrastruktura je već postavljena i obezbedićemo posetiocima i zaposlenima KC Kragujevac besplatan internet i televiziju“, rekla je tada Lukić. 

Njen odgovor vredi i danas, ostaje nepoznato da li će zadovoljiti poslanika Martinovića.