Marko Jakšić Foto: N1

Marko Jakšić, do skoro administrator u sudu u Kosovskoj Mitrovici, član Građanske inicijative SDP i nekadašnji saradnik Olivera Ivanovića, rekao je da su registarske tablice, zbog kojih su Srbi sa severa napustili kosovske institucije, pitanje simbola i poslednja stvar koja Srbe sa Kosova vezuje Srbijom da bi je tako lako otpisali.

Jakšić je kazao i da je „čitav narod“ želeo izlazak iz institucija, a da je Srpska lista morala da prati narod.

On je u jednoj od svojih prethodnih izjava rekao da su tablice glupa tema. Upitan zašto Srbi sa Kosova nisu prihvatili glupost, odgovara: „Previše smo žaba progutali da bi poslednju stvar koja nas vezuje sa Srbijom tako lako otpisali“.

„Ukoliko je Kosovo uspostavilo suverenitet i integritet na celoj teritoriji, ukoliko su to bili sudovi Republike Kosovo, ukoliko su lokalne samouprave bile u pravnom poretku Kosova, policija takođe, ukoliko smo mi Srbi prešli preko toga, neko je ludački i bez ikakvih razloga insistirao na tih 9.000 tablica koje su bitne kao simbol“, rekao je Jakšić.

Navodeći jedan razgovor koji je imao sa novinarem Njujork tajmsa, koji je podsetio da Srbi imaju i srpske lične karte, Jakšić kaže da je lična karta nešto što nisi u džepu, a „te tablice su poslednja vidljiva veza sa Srbijom“.

„Nama je to emitivno pitanje, a glupavo je za Kurtija jer je do petka imao sve što čini državu na teritoriji severnog Kosova. Od petka nema ništa. Ako su tablice važnije od svega što je izgubio – onda ok“, kaže on.

Opširnije čitajte na N1.

BONUS VIDEO – 24 Minuta: Rat zbog registarskih tablica (Deo 4)

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar