Foto: TANJUG/ FOTO STA/ TAMINO PETELINSEK

Američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je danas da Kosovo mora da ispuni zahteve zapadnih država po pitanju registarskih tablica i formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO).

Eskobar je za program Glasa Amerike na albanskom jeziku ocenio da je povlačenje Srba iz kosovskih institucija „beskorisno“ ali i da je to stvorilo „prilično opasnu“ situaciju na severu Kosova.

„Bili smo veoma jasni i otvoreni u pogledu onoga što očekujemo od obe strane. Od Kosova smo tražili period od godinu dana za sprovođenje kampanje javnog obaveštavanja i da pripremimo ugroženu zajednicu da bude spremna da promeni registarske tablice automobila“, naveo je Eskobar.

Pozvao je kosovske vlasti da na dnevni red stave pitanje ZSO.

„Sa naše tačke gledišta i stanovišta partnera Kvinte, ovo je zahtev i mi ćemo ostati čvrsti“, kazao je Eskobar.

Govoreći o srpskoj strani, američki zvaničnik je ocenio da svaki protest treba da bude miran.

„Povlačenje Srba iz kosovskih institucija nije korisno. Pozivam strane da budu spremne da odmah ispune ova pitanja“, dodao je Eskobar.

On je kazao da su SAD bile „veoma jasne“ tokom pregovaračkog procesa o tome kakva su očekivanja od strane Kosova.

„Takođe smo bili vrlo jasni sa srpskom stranom da se slažemo da pitanje Zajednice opština sa srpskom većinom bude na dnevnom redu. Razgovarao sam sa širokim spektrom glasova unutar Kosova koji ovo podržavaju i koji su voljni da pomognu Kosovu da ispuni svoje međunarodne obaveze po ovom pitanju“, rekao je izaslanik.

Eskobar je odbacio ocenu premijera Kosova Aljbina Kurtija da Srbija „pokušava da prikrije odbijanje francusko-nemačke inicijative za sporazum dve zemlje“ pokušavajući da destabilizuje situaciju na severu Kosova.

„Mislim da je reakcija u onome što se dešava na terenu. Što se tiče francusko-nemačkog predloga, još je rano da odmeravamo odgovore. Ova situacija, ova kriza se mora tretirati onakva kakva jeste. Postoje tenzije koje se povećavaju zbog nedostatka komunikacije, nedostatka koordinacije i nedostatka volje da se učestvuje i u potpunosti uključi u dijalog“, rekao je Eskobar.

***

BONUS VIDEO: Vučić odlikovao Filipovića i Đurića, policajce sa Kosova i Metohije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar