klinicki centar vojvodine
Miloš Vučević Foto: Nenad Lazić/Nova.rs

Slavski kum novosadskog odbora SNS-a, lokalni biznismen Marko Bosanac Boske, u poslovne vode je ušao skromno, osnivajući Omladinsku zadrugu “Top work” 2015. godine sa ukupnim prihodom od 41 evra. Nakon par godina u stranačkim vodama i posle čestih fotografisanja sa gradonačelnikom Milošem Vučevićem, Bosanac postaje vlasnik još tri preduzeća koja su samo u poslovima sa Gradom, prema navodima Narodne stranke, do danas zaradila 738 miliona iz budžetske kase.

Kao zastupnik pomenute omladinske zadruge na sajtu Agencije za privredne registre navodi se izvesna Živanka Aleksić Bosanac, dok je Marko Bosanac naveden kao “zadrugar”. Ubrzo, zadruga prerasta u Agenciju za privremeno zapošljavanje “Montop HRS”, a dotadašnji zadrugar Bosanac postaje stopostotni vlasnik iste. Upravo toj agenciji Grad Novi Sad je nedavno ustupio posao od četiri miliona dinara, za koje je trebalo da “broje putnike na autobuskim stajalištima”.

U međuvremenu, Marko Bosanac 2019. za 1.000 dinara osniva i firmu “Montop Veternik doo”, koja se bavi “izgradnjom električnih i telekomunikacionih vodova”. Pored kopanja kanala, Bosanac se 2020. upustio i u poslove obezbeđenja, te krajem prošle godine osniva i “Montrop pro tehnology” sa 100 dinara početnig kapitala. Uprkos skromnim počecima, Bosančeve firme su u svega nekoliko godina prihodovale stotine miliona zahvaljujući poslovima sa mnogim gradskim javnim preduzećima, na čijim tenderima munjevito prolazi.

Kroz ugovore sa javnim komunalnim preduzećima Gradsko zelenilo, Lisje, Čistoća, Vodovod i kanalizacija, Informatika, Gradsko saobraćajno preduzeće… samo firma “Montop HRS” je 2019. godine prihodovala više od 10 miliona evra, dok je ukupna zarada svih Bosančevih firmi za ovih par godina 738 miliona dinara. „Montop“ je tako 2017. dobio i posao “čišćenja pojedinih delova grada” za 20 miliona dinara, uprkos tome što postoji gradsko javno preduzeće koje se time bavi. Takođe, sa nekoliko drugih agencija pobedio je i na tenderu “JKP “Put”, koji im je platio oko 15 miliona dinara za vozače i pomoćne radnike.

Trgovina uticajem

Prema računici po dostupnim podacima, ispostavilo se da su “autsorsovani” Bosančevi vozači i pomoćni radnici ovo preduzeće, odnosno budžet grada, koštali 143.375 dinara mesečno. Mada sve poslove sa Gradom dobija “redovnim putem”, odnosno pobedom na tenderima, opozicija smatra da Bosanac ne bi bio tako vešt biznismen da nije u prijateljskim odnosima upravo sa gradonačelnikom Vučevićem.

Borislav Novaković Foto: N1

„Nesumnjivo je reč o trgovini uticajem, nesumnjiv je odnos prijateljstva i poverenja između gradonačelnika Vučevića i Bosanca. Izvori iz javnih komunalnih preduzeća mi govore da Bosanac uteruje strah u kosti direktorima, a i jasna je poruka direktorima kada se ovaj pojavi na slavi, u prvom redu sa gradonačelnikom. Uz to, poslednji put je bio i slavski kum, to je znak da sa njim treba da posluju jer je čovek od Vučevićevog poverenja.Takođe, na tim tenderima ne postoji zatvoren sistem, jer svi koji još učestvuju fingiraju ponude i u sistemu su Srpske napredne stranke. To znači da su javne nabavke formalno u redu, ali neformalno to je krivično delo trgovina uticajem”, smatra predsednik novosadskog odobra Narodne stranke Borislav Novaković.

Takođe, Novaković je podsetio javnost da je sadašnji slavski kum novosadskih naprednjaka i uspešan biznismen “izvršilac više krivičnih dela”, svojevremeno pravosnažno osuđen na šest meseci zatvora zbog nasilničkog ponašanja.

BONUS VIDEO: Gostiljac o bankarskom lobiju

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar