Vučević namestio poslanici SNS Pilji dve plate iz budžeta

Politika 09. jul. 202113:26 > 14:32
Podeli:
Foto: Nova.rs

Pored toga što je jedan od najplaćenijih poslanika u Skupštini Srbije, poslanica SNS-a Biljana Pantić Pilja, prijateljica i stranačka koleginica gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, zaposlena je i u advokatskoj kancelariji njegovog oca, odakle je “lansirana” u skupštinske klupe. Istovremeno sa skupštinske govornice targetira novinare nazivajući ih “izdajnicima i stranim plaćenicima”, za šta dobija platu iz budžeta.

Pilja se godinama kao advokat uporedo bavila i zastupanjem javnih preduzeća, čime se direktno nalazila u sukobu interesa. Prema mišljenju advokata Veljka Milića, Pilja kao “poslanik i zastupnik vlasti direktno može da utiče i na sporove”.

„Izvesno je da u ovom slučaju postoji sukob interesa, a o tome bi trebalo da se izjasni Agencija za borbu protiv korupcije“, smatra Milić.

Advokatska kancelarija “Vučević”, u vlasništvu Zorana Vučevića, oca novosadskog gradonačelnika, zastupa brojna javna preduzeća, među kojima su i JP “Informatika” i JKP “Zelenilo”.

Prema dokumentaciji u koju je naša redakcija imala uvid, Pilja je zastupala JP “Zelenilo” u sporu koji je protiv ovog preduzeća, odnosno jednog od rukovodilaca istog, pokrenula zaposlenica nakon što je nezakonito premeštena na niže radno mesto.

Spor je trajao dve godine, a konačnom presudom Apelacionog suda iz 2019. godine, gde se Pilja jasno navodi kao zastupnik tuženog, presuđeno je u korist tužiteljke, koja je potom vraćena na posao u ovo gradsko preduzeće.

„Gradsko Zelenilo“ je samo jedno od gradskih preduzeća koje zastupa kancelarija “Vučević”, u kojoj je Pilja zaposlena. Advokat Veljko Milić napominje da bi dodatno trebalo istražiti i kakav je pravni status Pilje kao uposlenice Narodne skupštine.

Piljine advokatske usluge plaćaju građani

Biljana Pantić Pilja Foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Po podacima Agencije za borbu protiv korupcije, Pilja je poslanik od 2012. godine, gde u poslednjih šest godina nepromenjeno prima neto platu od 90.000 dinara. Prema praksi Vlade Srbije, poslanici mogu biti paušalno plaćani ili zaposleni za stalno. Ukoliko je to slučaj i sa poslanicom Piljom, ona ovim direktno krši i član 21 Zakona o advokaturi, po kome advokat “ne sme da se bavi poslovima koji su nespojivi sa ugledom i nezavisnošću advokature”, niti sme da “zasniva radni odnos osim u advokatskom ortačkom društvu”.

Takođe, Piljine poslaničke, ali i advokatske usluge plaćaju isključivo građani Srbije, s obzirom na to da se i javna preduzeća koja zastupa, finansiraju iz budžeta.

Targetiranje nepodobnih

Prema pisanju medija, Pilja je u periodu 2016. do 2020. bila “najskuplji” poslanik Skupštine, koja je koštala građane Srbije 8, 1 milion dinara, koliko joj je isplaćeno iz budžeta. Milionsku sumu Pilja u Skupštini Srbije opravdava time što po potrebi targetira novinare nerežimskih medija, gde sa govornice otvoreno poziva na njihov linč, tvrdeći da su “antisrpski”, te da su “domaći izdajnici i strani plaćenici”. Međutim, poslanica Pilja očigledno nije gadljiva na novac tih istih novinara, budući da se budžet iz kog je tako velikodušno plaćena, puni i njihovim parama.

BONUS VIDEO: Demonstracije ispred Skupštine Srbije

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar