Ilustracija:Slađana Đermanović/Nova.rs

U svega šest od ukupno 168 gradova i opština u Srbiji Srpska napredna stranka neće biti na vlasti. Ovakav raspored snaga na lokalu najvećim delom rezultat je bojkota izbora opozicije, ali nezadovoljstva jednog dela socijalista saradnjom sa naprednjacima, kao i jedinstvom Albanaca na jugu Srbije.

Srpska napredna stranka, koja će u Skupštini Srbije imati i više od dve trećine poslanika, dominanta je snaga i na lokalu. Kako sada stvari stoje, u svega šest opština ta partija neće biti na vlasti.

Da nije socijalista sa lokala koji su nezadovoljni dosadašnjom saradnjom sa naprednjacima, SNS bi bio u vlasti u svega tri opštine.

Ovako, u Surdulici je vlast formirao SPS predvođen Novicom Tončevom, koji se i pred same izbore tokom kampanje sukobio sa lokalnim SNS-om.

Novica Tončev Foto: N1

Za vreme izborne tišine zbog navodnih pretnji građanima da glasaju za njihovu listu uhapšeno je i nekoliko aktivista iz redova socijalista u toj opštini, a Tončev je izjavio da su im sve namestili naprednjaci.

Ne ulazeći u koaliciju sa SNS, SPS je vlast formirala i u Bačkom Petrovcu i to sa JS, listom “Nestranački i ujedninjeni obični ljudi“ i Vojvođanskim frontom. Isto su učinili i u Svilajncu, kao i  u Beočinu, gde vlast preuzeli od SNS.

„Slobodna“ je ostala i opština Čajetina, gde je ubedljivo pobedio Milan Stamatović, a vlast u Bujanovcu formirale su albanske partije iz te opštine.

Foto: Medija centar Beograd

U gotovo svim ostalim gradovima i opštinama Srbiji vladajuće većine su formirali naprednjaci ili će to uskroo učiniti, a još se čekaju konačni rezultati izbora u Šapcu, koji će, kako sada stvari stoje, biti ponovljeni na još jednom izbornom mestu. Ipak, prema dosadašnjim rezultatima u tom gradu vodi SNS i ima veće šanse da formira vlast u odnosu na aktuelnog gradonačelnika Nebojšu Zelenovića.

Bojan Klačar, izvršni direktor Cesida, navodi za Nova.rs da je ovakav raspored snaga na lokalu očekivan.

Foto:Nemanja Jovanović

„Deo opozicije bojkotovao je izbore i bilo je jasno da će SNS proširiti vlast i na one sredine gde ga nije bilo u vladajućoj većini. Naprednjaci su konsolidovali svoju moć i dominiraju i u gradskim beogradskim opštinama. Preuzeli su vlast i u Paraćinu, verovatno će i u Šapcu. Sa druge strane, očigledno je i da su ulaskom u vladajuću većinu u Novom Beogradu napravili neku vrstu dogovora saAleksandrom Šapićem, koji je manje usmeren na trenutni momenat, a više na izbore u Beogradu za dve godine“, zaključuje Klačar.

On navodi da su iznenađenje četiri opštine gde su vlast formirali socijalisti bez SNS, kao i u Bujanovcu, gde su vladajuću većinu napravile albanske partije.

„Što se tiče opština u kojima je SPS formirao vlast bez SNS, to se može objasniti nezadovoljstvom dela rukovodstva saradnjom sa njima. Odluka da se bez naprednjaka formira vlast u Bujanovcu posledica je promene stožerne stranke ili je to dinamika na liniji Bujanovac – Preševo – Tirana, unutar albanske zajednice, jer su partije Albanaca svoju strategiju pravile sa Tiranom“, navodi Klačar.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare