Savo Manojlović Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Direktor kampanja pokreta "Kreni-Promeni" i predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti, Savo Manjlović izjavio je da kosovske specijalne policijske jedinice moraju da odu sa severa Kosova, kako bi se spustile tenzije i područje vratilo u stanje pre decembra prošle godine.

Manojlović je zatražio od predstavnika i Srba, i Albanaca i međunarodne zajednice da prvo reše ovo pitanje.

„Zato smo na zahtev ljudi sa severa Kosova pokrenuli peticiju kojom želimo da podignemo ovu temu u javnosti, kako bi se njome sve tri strane bavile u pregovorima. Umesto prazne priče evo konkretnog rešenja kako da se spusti tenzija i strah. Ovo mora biti prva tačka bilo kakvih pregovora“, reako je Manojlović.

On je ocenio da je trenutna situacija na severu Kosova „igranje šibicom na buretu baruta“.

„Militarizacija područja predstavlja opasnost za ceo region. Tokom rasprave u Narodnoj skupštini predsednik Srbije je više puta tražio da čuje konkretan predlog i rešenje u vezi stanja na Kosovu. Jedan od ključnih problema jeste postojanje specijalnih kosovskih jedinica ROSU na Severu Kosovu. To je prvi put u toku ovih 23 godine da na severu Kosova gde živi većinski srpsko stanovništvo imate kontinuirano prisustvo kosovskih bezbednosnih snaga“, rekao je Manojlović u pisanoj izjavi.

On je naveo kako se te jedinice tu nalaze od barikada koje je „Vučić organizovao, pa povukao bez i jednog ostvrenog cilja tih protesta“.

„Niti su pušteni uhapšeni policajci, niti su povučene ROSU snage koje su tada došle i postavili baze. Prema svim sporazumima, dogovorima, pregovorima između Srba, Albanaca, međunarodne zajednice, pa i samom Ustavu Kosova, u sredinama sa srpskom većinom moguće je samo postojanje policijskih snaga koje čine pripadnici srpskog naroda“, rekao je on i dodao:

„Na tom području nemate regularne policijske snage, već militarizovane specijalne jedinice sa dugim cevima i fantomkama, i to izaziva veliki strah lokalnog stanovištva. Pripadnik bezbednosnih kosovskih snaga je početkom godine pucao i ranio dvojicu srpskih dečaka u Štrpcu. Među ljudima postoji neverovatan strah i tenzija. Takvo stanje jeste ozbiljna pretnja mira.“

***

BONUS VIDEO – Rade Radovanović: Slobodan Milošević je predao Kosovo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar