Savo Manojlović Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Inicijativa Kreni - promeni neće učestvovati u organizaciji blokada puteva 3. januara sledeće godine koju organizuje Savez ekoloških organizacija Srbije, ali podržava taj protest, kaže za Nova.rs Savo Manojlović, direktor kampanja u NVO "Kreni promeni" i dodaje da je njegova organizacija odabrala da ide na narodnu inicijativu kojom će tražiti zabranu iskopavanja litijuma, nakon čega će "ponovo kreirati pritisak".

Savez ekoloških organizacija iz cele Srbije (SEOS) najavio je nove proteste za 3. januar, nakon što je predsednik Aleksandar Vučić izjavio da projekat Jadar neće biti ukinut.

„Siti smo laži i igara, zato idemo ponovo na blokadu od 3.1.2022. u 13h. Prvo ćemo blokirati puteve na tri sata, a posle i duže i šire, sve dok predsednik ne povuče Uredbu i ne skloni Rio Tinto iz Jadra i Srbije“, navodi se iz SEOS-a.

Tom protestu za sada se ne priključuje Savo Manojlović i organizacija Kreni – promeni. Upitan kakav je njihov odgovor na izjavu predsednika Srbije da ne odustaje od iskopavanja litijuma, on kaže da je Vučić izjavio da ne odustaje ni od dva zakona, pa „smo mu pomogli da se predomisli“.

„Pripremamo narodnu inicijativu kojom ćemo tražiti zabranu iskopavanja litijuma. Sva istraživanja pokazuju da je Rio Tinto kamen oko vrata vlastima. Oko 3.000 volontera se prijavilo za narodnu inicijativu protiv Rio Tinta. Preplavićemo celu Srbiju. Time ćemo dobiti jedan pravno utemeljen zahtev nakon čega ćemo ponovo kreirati pritisak“, navodi Manojlović za naš portal.

Na pitanje kakav je njegov stav o najavljenoj blokadi i da li će im se priključiti, on odgovara:

„Ne znam da li ću tada biti u zemlji. Mi smo odabrali da idemo na narodnu inicijativu, odaberemo jedan utemeljen zahtev a onda ćemo svi zajedno vršiti pritisak“.

Manojlović dodaje da su spremni da idu do kraja kako bi se suprotstavili otvaranju rudnika litijuma.

BONUS VIDEO Da li Savu Manojlovića čeka politička karijera?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare