Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Šest stranaka nacionalnih manjina u Srbiji je danas od predsednika Skupštine Srbije Ivice Dačića tražilo da budu uključene u pregovore pod okriljem Evropskog parlamenta o poboljšanju izbornih uslova.

Bošnjačka građanska stranka, Stranka Crnogoraca, Vlaška narodna stranka, Ruska stranka, Ujedinjena partija Roma i Rusinska demokratska stranka navelo u saoštenju da su se odazvale“imajući u vidu da je predsednik Skupštine Srbije danas, posle video sastanka sa predstavnicima Evropskog parlamenta, pozvao sve političke stranke koje žele da učestvuju u međustranačkom dijalogu da Skupštini predlože predstavnike i platforme za dijalog“.

„U međustranačkom dijalogu će tu grupu manjinskih političkih stranaka predstavljati njihovi predsednici“, navodi se u saopštenju u kojem se dodaje da su svoj predlog predale Pisarnici Skupštine Srbije.

Uz to, u predlogu za poboljšanje izbornih uslova za stranke nacionalnih manjina traži se smanjenje broja ovrerenih izjava birača koje podržavaju manjinsku listu na 1.000 ili najviše na 3.000 potpisa, umesto 10.000 potpisa, kako je predviđeno sadašnjim propisima.

Predlaže se i smanjenje broja potpisa podrške za učešće na lokalnim izborima u mestima u kojima ima manje od 20.000 birača, sa dosadašnjih 200 na 100 potpisa.

Manjinske stranke predlažu i „smanjenje zloupotreba manjinskih stranaka u izbornom procesu“, tako što bi bilo obavezno da se u nazivu stranke nacionalne manjine nalazi ime te nacionalne manjine koju stranka zastupa.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar