Foto:TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC; printscreen/Youtube/kraljevskevesti.com

Antivakserka i predsednica pokreta Živim za Srbiju Jovana Stojković bila je u žiži javnosti prethodnih dana nakon što je policija privela zbog stavova koje iznosi u vezi sa vakcinacijom. Ono što je interesantno jeste da je i Jovanina majka poznata u političkom životu. U pitanju je Sanja Čeković, bivša potpredsednica Srpskog pokreta obnove, za vreme čije vlasti je bila i državni sekretar u Ministarstvu a ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Neformalna liderka antivaksera širom Srbije, doktorka Jovana Stojković poznata je po svojim stavovima u borbi protiv koronavirusa, a nedavno je sa grupom antivaksera privedena i ispitana u posebnom tužilaštvu za visokotehnološki kriminal zbog sumnji da je iznosila lažnje tvrdnje u vezi sa vakcinacijom.

Time je Stojković direktno uznemirala javnost, a kada je reč o javnosti, bitno je napomenuti da je i njena majka bila medijski poznata ličnosti. U pitanju je političarka i bivša potredsednica Srpskog pokreta obnove (SPO), Sanja Čeković.

Ko je Sanja Čeković?

Rođena je 26.decembra 1957. godine u Kotoru, u Crnoj Gori. Po zanimanju je ekonomistkinja, a u njenoj biografiji se navodi da poseduje stručne sertifikate iz oblasti računovodstva i finansija.

Kada je reč u poslovima u kojima je radila, punih 10 godina je bila šef računovodstva u jednog firmi u Negotinu. Od 1995. vlasnica je Agencije za vođenje poslovnih knjiga, a pored toga je i sudski veštak iz oblasti finansija.

Pored ekonomske karijere, Čeković je brižljivo gajila i svoj politički put kroz Srpski pokret obnove, stranku koja je devedesetih godina bila relevantna partija u političkom životu Srbije. Postala je članica stranke već 1990. godine, kada je partija i osnovana. Karijeru je započela kao odbornik u Skupštini opštine Negotin, gde je tri puta dobijala poverenje građana.

 

Ubrzo je odborničko mesto zamenila poslaničkim mandatom , pa je postala predstavnik Srpskog pokreta obnovne u Narodnoj skupštini. U dva saziva je bila poslanica, a oba puta je bila član Odbora za finansije.

U okviru Pododbora Odbora za finansije, bila angažovana na izradi Zakona o Državnoj revizorskoj instituciji i bila predsednik komisije u okviru Odbora za finansije koja je odlučivala u skladu sa Zakonom o izboru Revizorske kuće koja je imala zakonsku obavezu za kontrolu Državnog budžeta.

Bila je članica Upravnog odobra Naftne industrije Srbije (NIS), od 2008. državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu. Nakon ovog perioda, Čeković je 2012. godine postala jedan od osnivača Udruženja „Izvorni Srpski pokret onove“.

Ponovo je bila poslanica od 2012-2014. godine, a od 2013. pristupila je novoj poslaničkoj grupi „Zajedno za Srbiju“, čiji osnivač je Dušan Petrović, bivši ministar u Vladi Mirka Cvetkovića.

Isključena iz SPO

Predsedništvo SPO 2012. godine odlučilo je da isključi Čeković zbog kako se naveli „grubog kršenja statuta“. Pored Čeković, tada je isključen i Srđan Srećković, bivši ministar vera i dijaspora.

U saopštenju se navodi da su Srećković i Sanja Čeković isključeni „zbog grubog kršenja Statuta, nepoštovanja odluka organa stranke i odbijanja zahteva Predsedništva SPO da podnesu ostavke na funkcije u Vladi Srbije“.

Iz Srpskog pokreta obnove tada su naveli da su o njenom isključenju jednoglasno glasali članovi Predsedništva stranke, izuzev Čeković, što je prirodna stvar.

Nakon što je osnovala pokret „Izvorni pokret obnove“, zajedno sa Srećkovićem podržala listu okupljenu oko Demokratske stranke.

BONUS VIDEO:

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare