Foto:TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto rekao je u Budimpešti da će njegova zemlja glasati protiv članstva Prištine u evropskim telima.

Sijarto je, nakon sastanka sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem, izjavio da je stav Mađarske da bi prijem Prištine u određene evropske organizacije doveo u opasnost postizanje kompromisa o Kosovu.

Pročitajte još...

„Što se tiče Kosova i Metohije, Mađarska je zainteresovana da se na osnovu realnog i stvarnog dijaloga dođe do rešenja“, rekao je Sijarto na konferenciji za novinare nakon sastanka sa Dačićem.

On je ocenio da su odnosi Mađarske i Srbije najbolji u proteklih deset godina, ali da, uprkos tome, obe zemlje moraju zajednički da odgovore na dva ključna izazova, a to su posledice sukoba u Ukrajini i migrantska kriza.

„Produženje rata ili njegova eskalacija znači veoma ozbiljnu opasnost za naše zemlje i naše narode, jer ni Mađari, a ni Srbi, nisu odgovorni za taj rat, ali oba naroda plaćaju cenu tog sukoba“, ukazao je Sijarto.

Zahvalivši Srbiji što je omogućila da Turskim tokom u Mađarsku stigne četiri milijarde kubnih metara gasa, što je gotovo polovina godišnjih potreba njegove zemlje za tim energentom, Sijarto je najavio da će Mađarska dodatno pomoći Srbiji u snabdevanju gasom, ali i drugim energentima.

Dačić je rekao da Srbija smatra da pitanje Kosova i Metohije može da se reši samo kompromisom i da je veoma osetljiva na primenu dvostrukih standarda kada je reč o teritorijalnom integritetu.

„Ili je teritorijalni integritet princip ili nije. Ne može u jednom slučaju da se bude za to, a u drugom da se kaže drugačije“, ukazao je Dačić.

Govoreći o odnosima Srbije i Mađarske, Dačić je naveo da dve zemlje i dalje moraju da se oslanjaju jedna na drugu kako bi imale dovoljno energenata po adekvatnim cenama, kao i da moraju da obezbede infrastrukturu da to što nabave mogu i da dobiju.

Komentarišući problem ilegalnih migracija, Dačić je ocenio da Srbija tu igra čisto, jer nema interes da neko što pre izađe iz Srbije i da ga usmerava dalje ka Mađarskoj i EU.

„Mi nećemo drugima da pravimo probleme, ali hoćemo da ukažemo na to da smo na udaru migranata koji dolaze i iz zemalja EU. Srbija ne želi da bude parking za migrante i trpi najveće posledice migrantske krize“, istakao je Dačić.

Nakon susreta sa Sijartom, Dačić se sastao sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar