Macura i Čanak prihvataju predloge, veći deo opozicije odbacuje dokument EP

Politika 18. sep. 202114:42 > 14:55
Podeli:
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Najveći deo opozicije koji učestvuje u međustranačkom dijalogu uz posredovanje evroparlamentaraca odbacio je predloge za poboljšanje izbornih uslova. Vlasti su prethodno prihvatile formiranje tela koje će nadzirati medije, kao i izmene sastava Republičke izborne komisije, tako da u nju budu uključeni i predstavnici opozicije.

Nebojša Zelenović iz stranke Zajedno za Srbiju izjavio je nakon sesije međustranačkog dijaloga u subotu da se u predlogu za poboljšanje izbornih uslova ne nalazi ništa što je predlagala opozicija i da vlast „ne da poštene izbore“.

Pročitajte još...

„Ništa od onoga što je opozicija tražila nije se našlo u dokumentu o kom se razgovaralo“, rekao je Zelenović, a prenosi N1.

On je rekao da njegova stranka nije pristala da „ni na jedan način“ podrži taj dokument, zato što u zaključcima „nema ništa što može da unapredi izborne uslove“.

Upitan da li će njegova stranka delegirati predstavnike u Republičku izbornu komisiju, rekao je – ne.

„Nismo uopšte razmatrali takvu situaciju“, rekao je on i ponovio da dokument ne sadrži ništa što bi poboljšalo izborne uslove.

„Nedovoljan pomak da promenimo odluku“

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je nakon završetka međustranačkih razgovora da je opozicija dobila dokument „koji je plod dogovora vlasti i evroposlanika“.

„Vrlo malo ili gotovo ništa od onoga što smo predložili nije se našlo u predlogu dokumenta. Mi takav dokument nismo mogli da prihvatimo jer je više kozmetika nego suština“, kazao je Aleksić.

Predložili su, dodaje, da se nastavi dijalog.

„Ima vremena do 3. oktobra da se napravi ozbiljan pomak. Pomak je napravljen ali nedovoljan da bismo rekli da smo postigli dogovor, da odluku o bojkotu promenimo“, naglasio je Aleksić.

Pojedine stranke prihvataju predlog

Sa odbacivanjem predloga se nije složila Tatjana Macura, kopredsednica Stranke moderne Srbije.

Liga socijaldemokrata Vojvodine podržala je predlog evroparlamentaraca, iako nisu sasvim zadovoljni, rekao je predstavnik LSV u dijalogu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar