Medjustranacki dijalog opozicija vlast
Vladimir Bilčik, Tanja Fajon i Ivica Dačić Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Predsednik Skupštine Srbije i jedan od posrednika u međustranačkom dijalogu, Ivica Dačić rekao je da je vlast pokazala želju da bude konstruktivna i da je uradila sve što je moguće za unapređenje izbornog procesa. S druge strane, poslanik Evropskog parlamenta, Vladimir Bilčik, poručio je da bojkot nije rešenje i da bi svi to morali da imaju na umu.

“U tom smislu smo pristupili razgovorima i prihvatili mnogo toga što do sada nije bio slučaju u političkoj istoriji Srbije”, rekao je Dačić, navodeći zatim primere.

„Saglasili smo se sa tim da se formira privremeno nadzorno telo koje bi trebalo da omogući politički pluralizam. To privremeno nadzorno telo bi, između ostalog, pratilo rad medija tokom izborne kampanje. Saglasili smo se da se dodaju još šest članova i šest zamenika članova iz redova opozicije uključe u rad Republičke izborne komisije (RIK)”, rekao je Dačić, dodajući da će, bez obzira ko je prihvatio Nacrt sporazuma, sve dogovoreno biti sprovedeno.

Šta sve piše u Nacrtu sporazuma o izbornim uslovima, pročitajte na linku.

Pročitajte još...

“Mi očekujemo u narednim nedeljama da se stranke, grupe, koalicije, platforme opredele da li žele da učestvuju u implementaciji svega ovoga. Bez obzira koliko su razgovori bili teški, mislim da je postignut značajan napredak”, podvukao je Dačić.

“Da budem iskren, mislim da su neke političke partije imale određeni strah da ih ne bi pre svega Đilasova politička platofrma optuživala da pomažu vlasti“, dodao je on, ističući da će vlasti u Srbij realizovati sve što je usaglašeno bez obzira na to ko iz opozicije se složio a ko ne.

Poslanik EP, Vladimir Bilčik istakao je da su predložen niz konkretnih mera koje mogu da pomognu Srbiji da unaprede izborne uslove.

“Mislim da ove mere mogu da pomognu da se stvori jedna klima pomirenja i da se demokratija u Srbiji promeni u korist građana u skladu sa standaradima koje mi u EU zastupamo. Ovaj dokument su predložili kofasilitatori, a želeli bismo da pozovem sve koji su učestvovali u dijalogu da aktivno rade na sprovođenju sadržaja ovog dokumenta, odnosno mera”, rekao je Bilčik.

On je dodao da će nastaviti da prate sprovođenje mera u Srbiji.

“Spremni smo da pomognemo u praćenju sprovođenja ovih mera. Mi iz Evropskog parlamenta smatramo da bojkot institucija i izbora nije način da se ostvari napredak kad je reč o srpskoj demokratiji i napretku Srbije ka EU. Nadam se da će svi to imati na umu u predstojećem period“, rekao je Bilčik.

U radu današnje sednice nije učestvovao deo opozicionih stranaka, koje su u petak napustile dijalog.

Stranka slobode i pravde, Pokret za preokret, Pokret slobodnih građana i Demokratska stranka odlučili su da neće učestvovati u nastavku razgovora, a kako su preneli novinarima – vlast je odbila sve predloge koji se tiču izbora i zastupljenosti opozicije u medijima.

Lider SSP Dragan Đilas rekao je da je dokument koji su ponudili evroparlamentarci ocenjen kao neprihvatljiv, jer ne nudi konkretna rešanja ni mehanizme.

„Oni su prihvatili učešće u ovome iz formalnog razloga, a isto tako formalno vode zemlju ka EU. Naš predlog nije prihvaćen. SNS ne prihvata ni ono što smo mi predložili, ni ono što su predložili evroparlamentarci. Imajući sve to u vidu mi smo doneli odluku da u tome ne učestvujemo danas ni sutra i da ne zamajavamo ovaj narod i ne podgrejavamo očekivanja da će Srbija koja je u dubokoj krizi i da će se izvući iz te krize“, izjavio je Đilas.

U dijalogu su učešće nastavili pokret Dveri, Zajedno za Srbiju, Dosta je bilo i Narodna stranka.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić izjavio je danas da je deo opozicije odbio predlog Evropskog parlamenta za izborne uslove zbog toga što, kako kaže, nisu dobili garancije da će doći na vlast. On je optužio opozicionare da rade protiv sopstvene zemlje i da joj namerno nanose štetu, ali da je spreman da im ustupi RTS, iako, smatra da im to neće pomoći.

“Sve to što je postavljeno pred nas je bilo prilično uvredljivo, ali smo rekli da nemamo šta da krijemo. Naš proces je čist i demokratski i mora da bude nešto što će biti na ponos građana Srbije. Ljudi u Srbiji moraju na najbolji mogući način da imaju priliku da izraze svoju političku volju. Nijedan glas nikada nije ukraden, niti je smelo to da se dogodi”, rekao je on.

 

BONUS VIDEO Đilas: Pregovori su farsa

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare