Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac ocenio je danas da Srpska napredna stranka čini ogromnu štetu državi time što samo deklarativno sprovodi evropsku agendu dok se Srbija udaljava, umesto da se približava članstvu Evropskoj uniji.

„Fasadna politika po pitanju evropskih integracija dovela je do toga da Srbija nije u stanju da otvori nijedno poglavlje, a takva situacija svakako ima negativne posledice na kvalitet života gradjana. I sama ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović je tokom današnje Nacionalne konferencije o prekograničnoj saradnji priznala da Srbija u ovoj godini nije ostvarila napredak u procesu pristupanja Evropskoj uniji“, ocenio je Lutovac u saopštenju.

On je dodao da nema napretka u reformama, spoljna politika nije usklađena sa evropskom, postoje ozbiljni problemi kada je u pitanju vladavina prava, što kao posledicu ima da čak sedam država bude protiv otvaranja novih poglavlja.

„Nazadovali smo na svim lestvicama – i Fridom hausa i Transperensi internešnala i Reportera bez granica, što znači da su demokratija, borba protiv korupcije i sloboda medija toliko ugroženi da i međunarodna javnost mora da reaguje. U normalnoj državi bilo bi za očekivati da nadležni ministar podnese ostavku, ali, nažalost, jasno je da etika odgovornosti odavno ne postoji u našoj politici. Istina je da je najveći krivac za ovakvo stanje u državi, pa i za neotvaranje poglavlja i suštinski stopirane pregovore sa Evropskom unijom, Aleksandar Vučić“, dodao je on.

Lutovac je rekao da je ministarka za evropske integracije „samo produžena ruka autokrate“, koja je na toj poziciji zato što je pristala da se deklarativno zalaže za članstvo Srbije u Evropskoj uniji, a da delima pokazuje sasvim drugačiju opredeljenost Srbije.

„Ostavka ministarke zato ne bi imala nikakav efekat, jer bi na njeno mesto došao neki drugi glasnogovornik. Baš kao što u Skupštini Srbije poslanici izgovaraju ono što im se kaže, tako su i ministri, pa i čitav državni aparat, stavljeni u funkciju veličanja lika i dela Aleksandra Vučića i njegovog opstanka na vlasti“, naveo je predsednik DS.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare