Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Izvestilac za Kosovo u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon Taubadel izjavila je danas da se stanje demokratije u Srbiji pogoršava, a da ozbiljni problemi postoje u oblasti vladavine prave i medijskih sloboda u zemlji.

Poslanica Fon Kramon je, govoreći na debati o Srbiji u Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlameta, napomenula da „većina“ parlamentarca želi da vidi demokratsku Srbiju, a da svi žele da Srbija nastavi svoj evropski put i da jednog dana uđe u EU.

To će, kaže ona, biti „dug put“, a napredak na njemu će biti moguć jedino ako oni u zemlji, koji donose odluke, budu posvećeni EU integracijima.

!Predsednik Vučić mora da se odluči i pokaže svoju posvećenost. Svesna sam da on može da govori lepe stvari o EU integracijama kada dođe u Berlini ili Brisel, ali on to mora da pokaže na delu“, poručila je fon Kramon.

Govoreći o međustranačkom dijalogu u Srbiji, kome posreduje Evropski parlament, fon Kramon ocenjuje da on ima smisla jedino ako postoje jasna merila i ciljevi, a sve što se dogovori i usvoji se i primeni.

„Nema potrebe za uspostavljanjem novih institucija, koje neće funkcionisati. Vlada Srbije ne može da bira da sa liste zahteva primeni samo ono što neće naškoditi njenoj vlasti u zemlji“, kaže Kramon.

Na kraju svoh izlaganja, Viola fon Kramon Taubadel je ocenila da EU „mora da radi zajedno sa partnerima i SAD“, kada je u pitanju Zapadni Balkan i izrazila očekivanje da će nova administracija u Vašingtonu biti otvoren partner i Beogradu i Briselu, kako bi došlo do dugoročne stabilnosti u Srbiji i na Zapdnom Balkanu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare