Zoran Lutovac Foto:Zoran Mrđa/FoNet

Demokratska stranka (DS) neće učestvovati u lažnim izborima, ali bi bojkot ovog puta bio korak unazad, pa ukoliko izborni uslovi ne budu bili unapređeni DS će imati puno pravo da pozove na građansku neposlušnost i pobunu, kaže predsednik DS Zoran Lutovac za Nova.rs.

Lutovac je izričit oko toga da DS neće učestvovati na lažnim izborima, odnosno u simulaciji izbornog procesa.

„Izbora u Srbiji nema od kako je Vučić preuzeo vlast, jer se izborni proces sveo na ogoljenu silu, zastrašivanje, pretnje, ucene, korupciju i kriminal. Zbog toga pokušavamo da uz podršku građana i posredovanje naših evropskih partnera izvršimo pritisak na vlast i izborimo se za prihvatljive izborne uslove“, kaže Lutovac za Nova.rs.

Povezane vesti:

Dodaje da DS ne gaji lažne nade da su „državi u kojoj vlada organizovani kriminal mogući demokratski izborni uslovi, ali veruje da je moguće napraviti značajan pomak uz podrsku građana“.

Kako kaže, kada bude bio poznat ishod međustranačkog dijaloga, doneće odluku o učešću na izborima, ali svakako neće učestvovati na lažnim izborima, „odnosno u simulaciji izbornog procesa“.

„U slučaju da ishod bude takav da izborni uslovi nisu unapređeni Demokratska stranka će imati puno pravo da pozove na građansku neposlušnost i pobunu. To je potpuno legitimno kada su vam uskraćena prava i slobode“, kaže Lutovac.

Objašanjava da je bojkot prethodnih izbora ispunio  cilj.

„Posledica bojkota je nelegitiman parlament koji nema kapacitet da donosi odluke. Zbog toga su i najavljeni vanredni parlamentarni izbori, zbog toga se i vodi dijalog uz posredstvo EU“, kaže.

Smatra da bi novi bojkot, u tom smislu, bio korak unazad.

„Ukoliko se ispostavi da u Srbiji pod Vučićevom vlašću nije moguće sprovesti iole slobodne izbore mi smo spremni da u skladu sa tim i delujemo“, poručuje.

Građanska neposlušnost i pobuna su u tom slučaju, kako kaže, potpuno opravdani demokratski instrumenti u rukama političkih aktera i građana.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar