Foto: Vladislav Mitić, Printscreen, parlament.gov.rs

Mladi poslanik Srpske napredne stranke Luka Kebara, koji je pre nekoliko dana egzaltirano u Skupštini uzviknuo "Živeo Aleksandar Vučić", najistaknutija je "beba" Vladimira Bebe Popovića u srpskom parlamentu. Kebara je, naime, trenutno u javnosti najistureniji polaznik Akademije mladih lidera SNS, koje je tokom 2019. godine stručno usavršavao Institut za javnu politiku Vladimira Bebe Popovića.

Na početku bi se trebalo podsetiti ko je Luka Kebara.

To je upravo onaj momak koji je prvog dana svog prvog poslaničkog mandata zamuckivao na pitanje kako se zove.

Prethodno se pojavio u spotu SNS u predizbornoj kampanji, u kojem su promovisana nova lica. Na društvenim mrežama najviše se komentarisao njegov pomalo nesiguran silazak niz stepenice u videu i smeh na kraju snimka, koji se u sekundi menja u ozbiljan i zabrinut izraz lica.

Najistaknutija mlada nada 

Ubrzo je zablistao.

U poslaničkoj klupi.

„Da čujemo i stavove onih drugih, stavove manjina i stavove opozicije. Pa sećamo se u prošlom sazivu parlamenta imali smo mnogo problema sa opozicijom. Konkretno, neki predstavnici opozicije, neki njihovi poslanici su uništavali inventar u Narodnoj skupštini. Oni su uništavali inventar parlamenta. I mi smo to dopustili, samo zato da bismo pokazali da smo mi ti koji insistiramo na demokratiji. Pa neki naši poslanici su bili i fizički napadani“, rekao je Kebara.

Posebno je bio istaknut njegov govor u Skupštini – o toaletu!?

„Zamislite da u 21 veku mi.. Nama je višedecenijski san normalni toalet. Sa funkcionalnim, da kažem toaletom, odnosno wc papirom, sapunom. To je bila misaona imenica, to je nešto najosnovnije. Ti pripadnici, tog bivšeg tajkunskog režima, taj Đilas, taj Jeremić, taj Tadić, oni nisu u najosnovnije ulagali, a kamoli da su nabavljali nekakve moderne IT sisteme, računarsku opremu, mrežnu opremu i ostalo. Sve što su žuti tajkunu radili, to su bile isključivo nekakve kozmetičke prepravke ili ispravke određenih nastavnih planova ili programa nekih udžbenika, ali se ništa konkretno nije uradilo“, izdeklemovao je Kebara i na kraju poentirao usklikom:

„Živeo Aleksandar Vučić, živela Srpska napredna stranka, živela Srbija“!

Učio od Popovića 

U biografiji ovog „vatrenog“ poslanika piše da je po obrazovanju diplomirani politikolog i master menadžer bezbednosti. Bio je stipendista Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstva omladine i sporta. Na Fakultetu političkih nauka u Beogradu radio je kao saradnik-demonstrator na predmetima „Lokalna samouprava“ i „Javne politike“.

Dolazimo i do ključnog dela, a to je da je Kebara polaznik Akademije mladih lidera Srpske napredne stranke.

Pomenuta akademija u sastavu je Fondacije „Za srpski narod i državu“, koja je osnovana krajem prošle godine, a čiji su zadaci borba da Srbija ostane pristojno, civilizovano i pravedno društvo, kao i unapređenje političke kulture u Srbiji.

Čemu ih je, prema nedavnim saznanjima portala Nova.rs, obučavao Vladimir Beba Popović i njegov Institut za javnu politiku.

Vladimir Beba Popović Foto:Vladislav Mitić

 

Obuka za javni nastup i posao poslanika

Izveštaj Državne revizorske institucije tokom 2019. godine pokazuje da je pomenuti Institut stručno usavršavao članove Srpske napredne stranke, pa je u odeljku nematerijalnih troškova, u tabeli na 46. strani, navedeno da je Srpska napredna stranka na ime stručnog usavršavanja isplatila Institutu na čijem je čelu Popović 1.604.000 dinara, što je blizu 13.600 evra.

„Troškovi stručnog obrazovanja u celosti se odnose na troškove iskazane po ispostavljenom računu „Institut za javnu politiku“, Beograd u iznosu od 1.604 hiljade dinara za pružene usluge testiranja i selekciju kandidata na osnovu Ugovora o pružanju usluga testiranja i selekcije kandidata za programe edukacija za 324 kandidata. Na osnovu izveštaja o izvršenim uslugama od 5. juna 2019. godine koji je prezentovan u postupku revizije, dizajniran je program za edukaciju za 324 člana i to: trening za trenere, škola političkih veština, napredna škola političkih veština i škola javnog nastupa i komunikacije“, navodi se u izveštaju Državne revizorske institucije.

Na osnovu specifikacije troškova, pretpostavlja se da su predavači sa Instituta Bebe Popovića učestvovali u radu takozvane Akademije mladih lidera SNS, koju je osnovala Fondacija za srpski narod i državu vladajuće stranke, u cilju edukacije mladih članova SNS, to jest pripreme za poslanički mandat.

Uzdanice predsednika

Fondaciju „Za srpski narod i državu“ osnovalo je Predsedništvo Srpske napredne stranke. Upraviteljka Fondacije je Bojana Radaković, članica Glavnog odbora SNS, koja je posebno istakla da je najponosnija upravo na polaznike Akademije mladih lidera i istakla da je na poslaničkoj listi za Skupštinu Srbije uoči izbora svoje mesto našlo čak 41 polaznika Akademije.

Bebinih beba, što bi se reklo.

Foto: Instagram/avucic

Među njima i Luka Kebara, ali i recimo Marijana Krajnović, koja se uoči izbora proslavila fingiranjem ulaganja kroz program „Srbija 2025“ i rekla da je njoj kao mladoj osobi izuzetno važno što će za obrazovanje mladih i digitalizaciju biti izdvojeno 600 miliona evra, dok će za izgradnju stanova za mlade bračne parove i povećanje nataliteta biti izdvojeno 700 miliona evra.
To se, međutim, nije poklapalo sa podacima koji su objavljeni na sajtu predsednik.rs, a gde se nalazi izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je tada najavio da će do 2025. biti izdvojeno 500 miliona evra u cilju podsticanja mladih da ostanu u Srbiji i 200 miliona evra za povećanje finansijskih davanja za novorođenu decu, subvencionisanje vrtića, za biomedicinski potpomognutu oplodnju…

Na spisku poslanika koje je obučavao i nstut Vladimira Bebe Popovića nalaze se i mladi poslanici Đorđe Todorović i Miloš Terzić, koji se nedavno proslavio tako što je predsednicu Odbora Evropskog parlamenta za stabilizaciju i pridruživanje Srbije i EU Tanju Fajon nazvao propalom slovenačkom političarkom.

Većina pomenutih mladih nada pojavlila se u predizbornom spotu SNS „Nova lica SNS koja gledaju u budućnost“.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare