Foto:Goran Srdanov/Nova.rs/Nemanja Jovanović

Institut za javnu politiku Vladimira Bebe Popovića tokom prošle godine stručno je obrazovao članove Srpske napredne stranke, vidi se iz izveštaja Državne revizorske institucije. Kako se navodi u tom dokumentu, naprednjaci su usluge tog instituta za ukupno 324 kandidata platili 1.604.000 dinara ili oko 13.600 evra.

Državna revizorska institucija izvršila je kontrolu finansijskih izveštaja i pravilnosti poslovanja SNS za 2019. godinu, a u njemu se navodi da je Srpska napredna stranka sa Institutom za javnu politiku sklopila Ugovor o pružanju usluga testiranja i selekcije kandidata za programe edukacije za ukupno 324 kandidata.

Kako piše, na osnovu izveštaja o izvršenim uslugama od 5. juna 2019. godine, koji je prezentovan u postupku revizije, dizajniran je program za edukaciju za 324 člana i to: trening za trenere, škola političkih veština, napredna škola političkih veština i škola javnog nastupa i komunikacije.

Saradnja stranke Aleksandra Vučića i Instituta Bebe Popovića nije iznenađenje, budući da se o tome spekuliše već godina.

Popović je pre šest godina u emisiji „Utisak nedelje“ izjavio da mu je „Vučić partner kao Vlada Srbije“, te da se njegov Institut „bavi poslovima koji su direktno vezani za rad Vlade, a to je intenziviranje, pojačavanje i osnaživanje procesa evrointegracija“.

SNS kupila poslovni prostor za 370.000 evra

U izveštaju revizora piše i da je SNS u toku 2019. kupila poslovni prostor u iznosu od 43.522.000 dinara (oko 370.000 evra), a na osnovu Ugovora o kupoprodaji od 8. avgusta te godine. Navodi se da je evidentirana i kupovina zemljišta u iznosu od 194.000 dinara (oko 1.650 evra) i nepokretnosti za 7.105.000 (60.000 evra).

„Vučić me je poslednji put zvao pre nekoliko dana da me pita da li mogu da prisustvujem nekom sastanku koji ima veze sa nekim njegovim putovanjem u Brisel. Ja sam došao na sastanak, tema je bila šta smo mi uradili, a ono o čemu razgovaramo je, recimo, poglavlje 27 koje se tiče ekologije, te koje je to najkatastrofalnije poglavlje, a moj Institut radi neke projekte u vezi sa tim“, rekao je tada Popović.

Ubrzo su iz Vlade demantovali da imaju ikakav ugovor sa njim i njegovim institutom, dok je Aleksandar Vučić u intervjuu za Krik rekao da Popović nije njegov savetnik, ali da ga je nekoliko puta samoinicijativno posavetovao.

„Pozove i kaže: ‘Ej ovde obrati pažnju na ovo’. U sferi medijskih saveta, ništa više. I ja sam mu u to vreme na tome bio zahvalan“, rekao je Vučić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare