Foto:Nenad Mihajlovic

Liga socijaldemokrata Vojvodine zahteva od republičkog ministra prosvete i pokrajinskog sekretara za obrazovanje da stanu u zaštitu direktorke Osnovne škole „Aleksa Šantić“ u Sečnju Olivere Marjanović, koja je izložena progonu i medijskom linču zbog odluke o načinu proslave školske slave Svetog Save u školi.

„Pozivamo ministra i sekretara da svojim autoritetom zaštite direktorku i pokažu da Ustav Srbije nije samo mrtvo slovo na papiru, te da je njime jasno definisan sekularni karakter države.

Takođe, pozivamo Regulatorno telo za elektronske medije (REM) i Savet za štampu da učine sve da se prekine medijsko šikaniranje direktorke i da se kazne oni koji su u tome učestvovali“ navodi se u saopštenju ove stranke.

„Srbija ne sme postati srednjevekovna država u kojoj se drugačiji stav smatra izdajom i otpadništvom“, kažu u LSV, podsećajući da je „vreme lomača davno iza nas“.

Podsetimo, direktorka Marjanović je pre dva dana odlučila da će svetosavska priredba u ovoj školi proteći bez prisustva sveštenika, a to je i objavila na svom Fejsbuk nalogu.

„Prvi put posle niza godina, u našoj školi neće biti verskih obreda 27. januara jer su dobili mene za direktora. Ako budem smenjena zbog toga, eto koraka napred za našu lepu Srbiju“, napisala je.

Ta objava koja je podeljena i u grupi Ateisti Srbije izazvala je burne reakcije roditelja osnovnoškolaca i meštana sela.

Roditelji su pokrenuli i peticiju, za jedno poslepodne prikupljeno je 150 potpisa meštana među kojima je i predsednik opštine.

Nekoliko vojvođanskih nevladinih organizacija pozvalo je građane Sečnja i Vojvodine i civilni sektor da zaštite i podrže direktorku jer je, kako navode, izložena „neljudskom progonu nakon što je objavila da u školi neće biti verskog obreda na dan školske slave Sveti Sava“.

BONUS VIDEO: Klinč Bazdulja i Kisić u Utisku nedelje: Treba li ukinuti veronauku u školama

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar