Foto:Profimedia.rs

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) zahteva od novoimenovane ministarke zdravlja u Vladi Republike Srbije Danice Grujičić da što pre iznese sve detalje vezane za skandal prilikom kojeg je u Ginekološko-akušerskoj klinici "Narodni front" u Beogradu, 600 beba, umesto BCG vakcine, primilo fiziološki rastvor.

„Želimo odgovore na sva pitanja vezana za ovaj skandal, ali i stroge kazne za odgovorne“, navodi se u saopštenju Sekretarijata za informisanje LSV.

LSV postavlja pitanje da li je ova greška slučajna, ili je rezultat svesnog delovanja antivakserskog lobija u Srbiji?

Podsećamo, javnost je danas ostala uznemirena nakon informacije da dogodio propust Ginekološko akušerskoj klinici „Narodni front“ gde 600 beba nije dobilo BSŽ vakcinu već fiziološki rastvor.

Prvo obraćanje ministarke zdravlja Danice Grujičić bilo je posvećeno upravo ovakvoj nesvakidašnjoj grešci, na sreću životi beba nisu ugroženi.

Istakla je da je grešku napravila medicinska sestra, kao i da je direktor GAK „Narodni front“ ponudio ostavku, ali da ona nije prihvaćena.

Ukazala je i da su određena tri lekara koja će se pobrinuti da vakcinacija protekne kako treba.

„Zapravo, primili su samo rastvor kojim se rastvara supstanca. U tom fiziološkom rastvoru nije bilo nikakvih materija, ali deca su bezbedna. Nije se zakasnilo s vakcinacijom, budući da do 12. meseca može da se primi vakcina. Inspekcija je utvrdila da su institucije radile kako treba, to je vakcina koja se prima svuda u svetu. Torlak je proverio vakcine, ali zabuna je bila je u tome što su se u jednoj kutiji bili i rastvor i aktivna supstanca“, rekla je ministarka Grujičić na konferenciji za medije.

Povodom ovog skandala oglasila se i klinika „Narodni front“.

BONUS VIDEO: 600 beba dobilo fiziološki rastvor umesto BSŽ vakcine

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar