Foto:EPA/ROBERT GHEMENT

Oružje je u Jermeniiju izvezla jedna privatna kompanija čije ime ne smem da iznosim u javnost, vrednost robe ne iznosi više od milion evra, a transportovana je iz Srbije u dve ture, u maju i junu, kaže za Nova. rs potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, povodom najnovije afere trgovine oružjem u kojoj se nala naša zemlja.

U međunarodnim krugovima je kao bomba odjeknula vest da je Ministarstvo spoljnih poslova Azerbejdžana izrazilo duboko razočaranje i zbunjenost zbog saznanja da je Srbija prebacila veliku količinu minobacača i drugog oružja različitog kalibra u Jermeniju, koja je zatim to oružje iskoristila u napadu na azerbejdžanske policajce na granici dve zemlje. Zamenik azerbejdžanskog šefa diplomatije Kalaf Kalafov obavestio je o ovome ambasadorku Srbije Danicu Veinović i naglasio da ovaj slučaj „baca sumnju u prijateljske odnose i saradnju dve zemlje na najvišem nivou“.

Činjenica je, naime, da naše dve zemlje godinama unazad važe za mnogo više od prijateljskih država, te da se na ovaj način Srbija u sukobu Azerbejdžana i Jermenije praktično našla na neprijateljskoj, pobunjeničkoj strani. U periodu od 2013. do 2018. godine, Azerbejdžan i Srbija potpisali su deklaracije o strateškom partnerstvu i o planu o zajedničkim akcijama u okviru strateškog partnerstva. U tim dokumentima, Baku i Beograd priznaju teritorijalni integritet dve zemlje. Takođe, saradnja između strana potpisnica u domenu bezbednosti i odbrane prepoznata je kao jedan od prioriteta.

„U tom smislu, takve neprijateljske akcije od strane Srbije dovode do dubokog razočaranja i zbunjenosti u Azerbejdžanu, i bacaju senku na poverenje na najvišem nivou”, naglasio je azerbejdžanski zamenik ministra spoljnih poslova, a preneo je Interfaks- Azerbejdžan.

Dozvolu za izvoz ovog oružja iz Srbije dalo je, prema zakonu i protokolu, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija. U razgovoru za Nova.rs ministar Rasim Ljajić pokušao je da objasni kako je došlo do ove neprijatne situacije.

“ U ovoj 2020. godini oružje je u Jermeniju izvozila jedna privatna firma, državne kompanije nisu u tome učestvovale. Ne mogu da kažem o kojoj je firmi reč, ali se zna da je izvozila uglavnom puške i pištolje, da je vrednost manja od milion evra i da je roba isporučena u dve ture, u maju i junu“, navodi Ljajić za Nova.rs.

Objašnjavajući kako je došlo do ovakvog propusta koji može da naruši više nego prijateljski odnos Srbije i Azerbejdžana, Ljajić kaže:

„Mi dajemo krajnju dozvolu za izvoz, međutim, kada je reč o oružju da bi dali dozvolu moramo da dobijemo pozitivno mišljenje Ministarstva spoljnih poslova, Ministarstva odbrane, Ministrastva unutrašnjih poslova i BIA.  Svako iz svog domena daje mišljenje, tek kada su sva četiri pozitivna mi možemo da damo dozvolu za izvoz“.

Odluku Ministrastva spoljnih poslova da pre svega da pozitivno mišljenje u ovom slučaju, Ljajić komentariše kao veoma tešku, jer praktično nije bilo nikakvog osnova da se ne dozvoli izvoz u Jermeniju.

„Poznato je da Srbija nikada ne daje dozvolu za izvoz u zemlje koje se nalaze pod bilo kakvim sankcijama, multilateralnim na primer od strane EU ili Ujedinjenih nacija, ali i bilateralnim kada se neka zemlja nalazi pod sankcijama druge države ili grupe država. U ovom slučaju protiv Jermenije nema trenutno nikakvih sankcija EU, UN, SAD ili Rusije, a ako nemate formalnih sankcija jako je teško da odbijete zahtev navedene države, u ovom slučaju Jermenije“, navodi Ljajić.

Foto:Nemanja Jovanović

Prema njegovom mišljenju ovo objektivno uopšte nije prijatna situacija.

„Srbija ima odlične odnose sa Azerbejdžanom, to je naš dobar prijatelj, partner par ekselans, kakvog bi svako mogao samo da poželi. Njihovog glas u međunarodnim organizacijama za Srbiju je veoma važan. Sada moramo da razgovaramo sa predstavnicima Azerbejdžana i da ne dozvolimo, ako je to ikako moguće, da ova situacija naruši naše međunarodne odnose. Moje mišljenje je da ne smemo da dozvolimo da se ovako nešto ponovi, treba da uradimo sve da se ovakve situacije izbegnu u budućnosti“, zaključuje Ljajić u izjavi za Nova.rs.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare