Foto: Michael Brochstein / ddp USA / Profimedia

Predsednik Srbije Aleksnadar Vučić ocenio je danas u razgovoru sa najvišim diplomatskim predstavnicima zemalja Kvinte i Delegacije EU, koji su iskazali snažnu podršku obnovi dijaloga, da u ovom trenutku postoje razlike u pristupu između Beograda i Prištine. Takođe, ambasadori Kvinte i šef Delegacije EU snažno su podržali obnovu dijaloga i izrazili optimizam da će on dati jasne rezultate za građane u regionu.

Vučić je sa diplomatama Italije, Nemačke, Francuske, SAD i Ujedinjenog Kraljevstva, te sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji i razmenio mišljenje o aktuelnim temama, među kojima je, uz obnovljeni dijalog Beograda i Prištine, bio i proces evrointegracija Srbije, te konsultacije o budućoj vladi Srbije, saopšteno je iz Vučićevog kabineta.

Povodom prošlonedeljnih sastanaka u Briselu, predsednik Vučić je rekao da su, uz posredovanje EU, pokrenuta važna pitanja o nestalim i interno raseljenim osobama, kao i pitanje ekonomske saradnje.

Vučić je zadovoljan snažnom podrškom za nastavak dijaloga, uz zahvalnost liderima Francuske i Nemačke što su, učešćem na video konferenciji 10. jula, dali snažnu podršku dijalogu, kao i administraciji SAD, koja je uticala na stvaranje povoljne klime za obnavljanje dijaloga, navedeno je u saopštenju.

On je, istovremeno, naglasio da razgovori nisu bili laki, jer u ovom trenutku između Beograda i Prištine postoje razlike u pristupu. Razmenivši sa ambasadorima Kvinte i šefom Delegacije EU mišljenja o aktuelnoj političkoj situaciji u Srbiji, Vučić je, kako se navodi, „istakao važnost imenovanja Vlade sa jasnom proevropskom orijentacijom, a posebno unapređenja vladavine prava u narednom periodu“.

On je, takođe, rekao kako „potpuno razume što je Nemačkoj, koja predsedava EU u veoma teškom periodu, u fokusu pitanje pandemije i suzbijanje njenih posledica, ali da se nada da će i proširenje EU ostati na agendi“.

Vučić je zahvalio Evropskoj uniji na finansijskoj podršci za borbu protiv korona virusa, kao i na spremnosti da pomogne u otklanjanj ekonomskih posledica pandemije.

On je zahvalnost na podršci je izrazio i zemljama Kvinte, koje nisu članice EU – SAD i Ujedinjenom Kraljevstvu, naglasivši „svoju punu posvećenost i pažnju nastavku borbe protiv KOVID-19“, navedeno je u saopštenju. Ambasadori Kvinte i šef Delegacije EU snažno su podržali obnovu dijaloga i izrazili optimizam da će on dati jasne rezultate za građane u regionu.

Istovremeno, ambasadori i šef Delegacije EU izrazili su zabrinutost zbog ponovnog porasta obolelih od virusa KOVID-19 i iskazali spremnost da i dalje pomažu Srbiji u rešavanju budućih potreba. Ambasadori Kvinte i šef Delegacije EU istakli su da su poštovanje vladavine prava, posebno slobode okupljanja i slobode medija, od suštinskog značaja za put Srbije ka EU.

Oni su pozdravili nameru predsednika Srbije da formira novu i inkluzivnu Vladu sa jasnim mandatom u pogledu težnji Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji. Vučić je poručio da je Srbija zainteresovana za intenziviranje političkog dijaloga i ekonomske, kao i druge saradnje sa zemljama Kvinte, navedeno je u saopštenju posle današnjeg sastanka.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare