Foto: Printscreen/YouTube/Televizija Istok

Infektolog Nenad Ristović iz Zaječara, koji je odlikovan Zlatnom medaljom za zasluge u borbi protiv koronavirusa, vratio je to odlikovanje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću zbog napada na njegovu porodicu za koje tvrdi da dolaze od “dvojice kriminalaca” iz vrha Srpske napredne stranke (SNS) u tom gradu. Za Nova.rs je ispričao da "nikada nije sarađivao sa kriminalcima, niti će to raditi u buduće".

„Ja sam u pismu naveo da u gradu Zaječaru postoje dva čoveka SNS-a koja su pravosnažno osuđena – jedan za zloupotrebu službenog položaja, a drugi za nasilje u porodici. To znaju građani Zaječara i dobar deo Srbije, njihova imena nisu bitna, već dela koja ih razotkrivaju. To su predsednik gradskog odbora grada Zaječara i član predstavništva, ili glavnog odbora, ili koordinator za Timačku krajinu“, započeo je Ristović za Nova.rs, a potom dodao:

PROČITAJTE JOŠ

„Napadi na mene, koji traju od 2012. godine, su nešto sa čime se ja mogu izboriti. Ali, napadi na moju porodicu, koju provlače kroz blato, vulgarnosti, po nekim portalima, po pisanju neosnovanih prijava protiv mene koje su odbačene, po slanju vulgarnih i pretećih poruka meni i mojim prijateljima koje imaju za cilj da me kompromituju, su strašni. Ja sam se obraćao SUP-u Zaječar, ali ništa od toga, nikada nije rešeno. Porodicu im, ipak, ne dozvoljavam da mi diraju. Ne postoji nijedna medalja, koja mi se može dodeliti za rad, a koja je viša i veća od porodice. Ne postoji!“

Na pitanje zašto je isprva prihvatio nagradu od Aleksandra Vučića, ukoliko tvrdi da se godinama nalazi na meti napada članova Srpske napredne stranke, Ristović je rekao da je nagradu dobio kao lekar, te da politika u ovom trenutku nije bitna.

„Ja sam nagradu dobio kao lekar. Od prvog dana kada je proglašena pandemija, ja sam lekar koji je zajedno sa svojim kolegama u prvoj liniji fronta borbe protiv korone. Ne postoji politika, postoji zadatak kako spasiti što više života. To je moj životni zadatak za koji sam se školovao, i koji ću raditi do kraja pandemije. Pandemiju moramo pobediti. Medalja nije moja, nju je dobio zdravstveni sistem Zaječara Timočke krajine. Ali, kada mi dirate porodicu, a prethodno me nagradite, da bi potom kriminalci, koji se kriju iza onoga ko mi je dodelio medalju, krenu protiv mene i porodice – ne postoji nikakva medalja kojom me možete nagraditi. Ne možete da mi provlačite porodicu kroz blato“, objasnio je on za naš portal i dodao:

„Ja sam običan građanin, kao i svi ostali. Smatram da radeći svoj posao časno i pošteno, iza mene, moje sigurnosti i bezbednosti, treba da stoji država. A onda kada sam nagrađen, iza mene i moje porodice mora da stoji onaj koji mi je nagradu dodelio. Kada sam u crvenoj Kovid zoni, nemam vremena da razmišljam da li mi je porodica bezbedna, moj jedini zadatak je da sačuvam zdravlje građana i kako da omogućim da se mi zdravstveni radnici koji smo tamo zaštitimo, da bismo mogli da lečimo ljude.“

Dodao je još da tokom rada u crvenoj zoni u Kovid ambulantama nema vremena da razmišlja o bezbednosti svoje porodice, te ga ovakve pretnje i skretanje pažnje mogu biti pogubne za pacijente koje leči.

„Ukoliko ja moram da razmišljam o tome šta će biti i da li će neko napadati moju porodicu – onda tu dovodim u pitanje i svoj život i život pacijenata“, objasnio je Ristović.

Dodao je još da pomenuti članovi Srpske napredne stranke smatraju da je on njihov politički protivnik, te je odlikovanje za njih, kako je objasnio, predstavljalo pretnju.

„Suština je što su smatrali da dobijam političke poene za naredne izbore koji će biti u aprilu mesecu. Mislili su da su tako oni otpisani. I brže bolje, kako bi prikupili poene, oni su krenuli na jedan brutalan, vulgaran, krajnje beozbrazan i nizak način da vređaju moju porodicu i mene – to neću dozvoliti“, rekao je on i dodao:

„Ja sam od 2012. godine član gradske Skupštine. Pre toga sam bio odbornik. Od 2018. godine imam svoj građanski pokret koji se zove „Pobeda za naš grad“. Međutim, u ovom trenutku, moja politička aktivnost je svedena na borbu protiv koronavirusa. Moja aktivnost kao čoveka je svedena na borbu protiv koronavirusa. Aktivnost kao lekara je takođe svedena na borbu protiv koronavirusa. To što neki kriminalci imaju problem sa sobom, sa svojim moralom i svešću, to je njihovo. Ja znam šta je moj zadatak sada – da lečim ljude. Sada nije mesto za politiku.“

Za kraj, kaže da od kriminalaca ne traži zaštitu.

„Ne tražim zaštitu od kriminalaca. Nisam sarađivao sa krimnalcima i ne tražim njihovu zaštitu.“

Zdravstveno stanje je u Zaječaru, kao i u drugim delovima Srbije, objašnjava, alarmantno.

„Kao i svugde u Srbiji gde imamo veliki broj pacijenata. Ovde je svakodnevna borba za njihove živote. To je osnovno sada. Molim sve građane da se pridržavaju svih mera, da se na vreme jave, da možemo zajedno da učinimo nešto za njihovo zdravlje. Nemojte se prekasno javiti. Svaki izgubljeni sat, dan, ugrožava vaš život mnogo više nego što možete da razumete“, zaključio je Ristović za Nova.rs.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare