Radomir Lazović, Zorana Mihajlović
Foto: Dragan Mujan/Nova.rs/TANJUG/ MRE/ ZORAN PETROVIC

Aktivista pokreta Ne davimo Beograd, Radomir Lazović, rekao je za Nova.rs da se ministarka rudarstva i energetike, Zorana Mihajlović, kao i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, ponašaju kao "prevaranti, šibicari i uvaljivači robe", te da su se otvoreno stavili na stranu investitora Rio Tinto.

Podsetimo, Mihajlović je danas rekla da je pokret „Ne davimo Beograd“ nastavio da iznosi neistine o projektu „Jadar“, a optužbe tog pokreta, koji navodi da Mihajlović i predsednik Srbije Aleksandar Vučić sprovode „promotivnu kampanju za kompaniju Rio Tinto“ je opisala kao „zlonamerne“.

Pročitajte još...

„Pre no što nekog napadnete, barem se upoznajte sa činjenicama, a činjenice su da kompanija Rio Tinto u Srbiji vrši geološka istraživanja još od 2004. godine, ali da nije dobila ni odobrenje za eksploataciju, niti da postoji potpisan ugovor sa tom kompanijom. Da li će ga biti, zavisiće, najpre, od rezultata studije uticaja na životnu sredinu, koja još nije završena, kao i od stava građana na referendumu“, navela je Mihajlović u saopštenju.

Zorana Mihajlović Foto: TANJUG/ MRE/ GORAN PETROVIC/

Reagujući na ovo izjavu, Lazović je istakao da su se Mihajlović i Aleksandar Vučić, kako kaže, potpuno otvoreno stavili na stranu investitora Rio Tinto.

„Oni sa jedne strane žele da nam zagolicaju maštu i zaslepe oči obećavajući milijarde evra zarade, dvocifreni rast BDP-a i hiljade radnih mesta, a sa druge strane da nas uplaše da ovakvu sjajnu priliku ne propustimo i prete da ako se brzo odlučimo, da će naša budućnost zauvek propasti. Ovako se ponašaju šibicari, prevaranti i uvaljivači robe, a ne izabrani predstavnici građana koji treba da nas štite od štetnih projekata“, rekao je on.

Lazović ističe da Vučić i Mihajlovićeva znaju da navedu svaki evro i procenat koji predstavlja dobit ovog posla, ali se, kako ističe, ne oglašavaju sa brojevima ljudi koji će oboleti, količinom šume koja će nestati, i uostalom sa cenom lečenja koju ćemo platiti za obolele od posledica zagađenja.

Radomir Lazović Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

„Oni u te milione ne broje troškove sanacije uništenog zemljišta ili zaštite reka, cenu preseljenja porodica i rušenja kuća. To se sve ostavlja za kasnije, kada posao krene, ionako ćemo to platiti mi građani. Oni kažu da čekaju da se završene sve studije i budu poznate sve činjenice. Pa, ako je tako kako onda znaju sve ove propagandne rečenice kojima se hvale u javnosti dok promovišu Rio Tinto“, upitao je Lazović.

Pokret „Ne davimo Beograd“ ocenio je ranije da je najava referenduma o eksploataciji ruda u Zapadnoj Srbiji, koju je najavio predsednik Aleksandar Vučić, nedopustiva manipulacija javnošću.

„Najava referenduma služi da se od javnosti sakrije činjenica da je Rio Tinto već počeo radove na ispitivanjima ruda, otkupu zemljišta i promotivnoj kampanji koju sprovode Vučić i (Zorana) Mihajlović. Upravo je to ono što nas najviše brine. Činjenica da su najveći zagovarači i promoteri ove kompanije u Srbiji upravo oni koji bi trebalo da čuvaju interes građana, a to je vlast naše države“, ocenio je „Ne davimo Beograd“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar