Sergej Lavrov Sergey Lavrov
Sergej Lavrov Foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

Rusija se nepromenjivo zalaže za to da se rešenje pitanja Kosova i Metohije može zasnivati samo na Rezoluciji 1244 i u okviru dijaloga, rekao je večeras ruski šef diplomatije Sergej Lavrov u Beogradu nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. "Vreme da se formira Zajednica srpskih opština, a EU nije na čast popustiljivost prema Albancima na Kosovu", dodao je Lavrov.

Lavrov je podsetio i na podršku Srbiji zbog nedavne situacije na Jarinju.

„Nije na čast EU popustljivost prema tome što Albanci ne ispunjavaju obaveze“, rekao je Lavrov i pozvao Brisel na odgovornost za probleme u dijalogu Beograda i Prištine.

Prema njegovim rečima, vreme je da se ispune odluke dogovorene pre više godina u Briselu, a posebno formiranje Zajednice srpskih opština i drugih.

„Treba ispuniti minimum dogovora koji su postignuti o Zajednici srpskih opština. Te odluke treba da budu realizovane bez odlaganja i insistiraćemo da se sprovedu. Zahtevaćemo ispunjenje onoga oko čega su se dogovorili Beograd i Priština“, istakao je Lavrov.

Lavrov je podsetio da je Srbija najveći faktor stabilnosti na ovim prostorima.

Šef ruske diplomatije je dodao da je Vučiću preneo najtoplije pozdrave predsednika Putina.

„Razmotrili smo moguće kontakte na nivou predsednika u budućnosti i dogovorićemo se kada će se taj sastanak održati“,  rekao je Lavrov na zajedničkoj konferenciji za novinare u Predsedništvu Srbije.

Lavrov je istakao da je trgovinska saradnja dve zemlje porasla za 16 odsto i pored virusa korona i podsetio da se vakcina „Sputnjik V“ proizvodi i u Srbiji.

Sergej Lavrov će sutra prisustvovati samitu kojim se obeležava 60 godina od osnivanja Pokreta nesvrstanih.

BONUS VIDEO: Nastavljene velike vojne vežbe „Zapad 2021.“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare