Sergej Lavrov i Aleksandar Vučić Sergey Lavrov
Sergej Lavrov i Aleksandar Vučić Foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

Srpski predsednik Aleksandar Vučić sastao se večeras u Predsedništvu Srbije sa ruskim šefom diplomatije Sergejem Lavrovim, a na konferenciji za novinare je otkrio da očekuje do kraja godine dogovor oko Petrohemije u Pančevu.

„Ušli smo u razgovore oko Petrohemije. Nadam se da ćemo do kraja godine sve da dogovovrimo, tamo posle 15. novembra“, rekao je novinarima Vučić.

Vučić je otkrio da je trgovinska razmena Rusije i Srbije porasla za četiri odsto u odnosu na isti period prošle godine i pored toga što je pandemija koronavirusa.

On se zahvalio ruskoj strani na unapređenju energetske bezbednosti naše zemlje. Predsednik Srbije je rakao problem energetske krize „neće toliko zahvatiti Srbiju“ jer je Srbija uradila gasovod.

„Rastu cene svega u celoj Evropi, svuda“, naveo je predsednik Srbije i istakao da će Srbija nastaviti da koristi ugalj.

Dodao je da će Srbija imati, kako tvrdi, najpovoljniju cenu gasa.

Vučić je podsetio da je Rusija pomogla Srbiji tokom pandemije koronavirusa od dobijanja ruske vakcine Sputnjik V, pa sve do medicinskih tehničara koji su pomagali na početku epidemije korone u Srbiji.

Dodao je da treba pamtiti one koji, kako navodi, pomažu u teškim trenucima.

„Uvek smo osećali vašu podršku. Srećni smo da u vama imamo pouzdanog partnera i prijatelja. Hvala dragi prijatelju i osećajte se kao kod kuće i prenesite velike pozdrave predsedniku Vladimiru Putinu“, rekao je Vučić.

Vučić je na konferenciji izrazio nadu da do kraja ove godine dođe do susreta sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Pored ekonomije, predsednik Srbije je na sastanku razgovarao i o situaciji u regionu, ali i vojnoj saradnji.

„Srbija će ostati vojno neutralna zemlja i nastavićemo ne samo da čuvamo i štitimo svoju zemlju, već i da razvijamo svoje odbrambene kapacitete“, rekao je Vučić.

Bonus video – Vučić na N1

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (3)