Foto: Privatna arhiva, TANJUG/ ZORAN ZESTIC, Printscreen, N1

Nelegalni objekat na Pančićevom vrhu mogao bi simbolizovati “vrh bezakonja” ove države. Jer, kako drugačije objasniti da četiri ministra nisu mogla ili prosto nisu htela da ispoštuju zakon i sruše nelegalnih 1.000 kvadrata objekta, koji nikada nije smeo da se nađe na tom mestu. U ovom lancu odgovornosti su ministri Zorana Mihajlović, Nebojša Stefanović, Aleksandar Vulin i Tomislav Momirović. Ne treba zaboraviti ni vrlo važnu kariku - bivšeg predsednika opštine Brus Milutina Jeličića Jutku.

Objekat na Pančiću sagrađen je bez dozvole u zaštićenoj zoni Nacionalnog parka Kopaonik još 2017. godine, a imao je površinu oko 1.000 kvadrata. Iako su se ministri redom zaklinjali da će biti srušen to se do danas nije desilo. Sudeći po fotografijama koje smo već objavili, adaptiran je i pretvoren u brvnaru koja bi mogla da proradi već početkom zimske sezone.

Zorana Mihajlović i bezuspešni pokušaji rušenja

O ovom objektu vest je prvo počela da kruži društvenim mrežama. Tek tad je država navodno počela da se bavi utvrđivanjem odakle on tu, ko je dao dozvolu i ko će ga srušiti.

Ovim poslom sve do danas bave se neuspešno. O celom slučaju javnost su uredno obaveštavali BIRN i Insajder. Ministarstvo građevinarstva na čijem čelu se tada nalazila Zorana Mihajlović izdalo je rešenje o rušenju 24. januara 2018. godine.

Objekat pod nazivom „Vrh 2017“, međutim, nije srušen već je otvoren i to u jeku zimske sezone. Predstavnici nadležnih institucija mesecima nisu reagovali na bespravnu gradnju. Ministarstva nisu mogla da se usaglase u čijoj je nadležnosti ovaj problem, a

Ministarstvo trgovine je turističku inspekciju na Pančićev vrh poslalo tek nakon izjave ministarke građevine Zorane Mihajlović da je restoran „Vrh 2017“ u bespravnom objektu u njihovoj nadležnosti. Inspekcija je, pak, utvrdila da objekat radi u skladu sa zakonom.

Zorana Mihajlovic
Zorana Mihajlović Foto:FoNet/Ministarstvo rudarstva i energetike

U međuvremenu, investitorka pokušava da legalizuje objekat, a to je javnosti otkrila potpredsednica Vlade i ministarka građevine Zorana Mihajlović koja je rekla da je nalog za rušenje objekta izdat, ali da je u međuvremenu u to ministarstvo stigao i zahtev za legalizaciju, iako pre toga nije dobio nijednu dozvolu za gradnju. Taj zahtev je kako je rekla Mihajlovićeva odbijen. Zatim investitorka navodi da je zahtev za legalizaciju podnet još 2014. godine, iako je objekat građen 2017?!

Zahvaljujući tom antidatiranom dokumentu, koji je u ime investitorke Snežane Mitković dostavila opština Brus, rušenje bespravnog objekta je odloženo.

Ono je bilo zakazano za 7. avgust 2018. godine, ali je otkazano jer je policija odbila da pruži asistenciju. I tu u priču ulazi tadašnji ministar policije Nebojša Stefanović, sa svojim lažnim obećanjima.

Stefanović i “neće ostati ni trunčica”

Celu godinu ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović prebacivali su lopticu odgovornosti sa jednog na drugo, da bi ministar policije na kraju poručio da će „do poslednje cigle taj objekat biti srušen“. Tačan datum kada bi to moglo da bude urađeno nije naveo osim da će se to desiti do kraja godine.

„Nesporno je da je objekat nelegalan i biće srušen do poslednje cigle. Neće ostati trunčica od njega. Pokazaće se vladavina prava“, rekao je Stefanović 7. avgusta 2019. u Novom Sadu.

Nebojsa Stefanovic
Nebojša Stefanović Foto:TANJUG/ RADE PRELIC

Od ovog obećanja prošle su dve godine.

Aleksandar Vulin i prebacivanje odgovornosti

U opštoj gunguli u kojoj se Vlada Srbije nije mogla dogovoriti u čijoj je nadležnosti sporni objekat, premijerka Ana Brnabić potvrdila je pisanje Insajdera da je nelegalni objekat od preko 1.000 kvadrata na Pančićevom vrhu izgrađen bez odobrenja Ministarstva odbrane, na čijem se čelu tada nalazio Vulin. Međutim ni Ministarstvo odbrane nije reagovalo na ovu divlju gradnju, iako je reč o strateški važnoj poziciji, u blizini vojnih objekata i administrativne linije.

Umesto odgovora na pitanje zašto Ministarstvo nije reagovalo kada je počela nelegalna gradnja na Pančićevom vrhu, ministar Aleksandar Vulin je pokušao da svu odgovornost prebaci druge.

Aleksandar Vulin
Aleksandar Vulin Foto:BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC

„Čim Ministarstvo bude imalo zakonsku ulogu da izdaje dozvole, ruši objekte, možda gradi objekte, mi ćemo se tako i ponašati. To je nadležnost lokalne samouprave, to je nadležnost nekih drugih ministarstava i nije nešto što treba pitati Vojsku Srbije“, poručio je Vulin. U istom maniru, Vulin se i sada kao ministar policije pravi da ovaj objekat ne postoji.

Toma Mona nastavio igru

Promene na čelu Ministarstva građevinarsta i dolazak Tomislava Momirovića na mesto Zorane Mihajlović, očekivano, nije doneo nikakve promene. Bar kad je o ovom slučaju reč.

Kako je za list Nova naveo dobro obavešteni izvor, u ovom trenutku na toj brvnari na Pančiću ne izvode se radovi, a i dalje nije priključen na struju ni vodu. Ipak, sagovornik lista Nova rekao je da nije isključeno da proradi kaougostiteljski objekat tokom zimske sezone.

Brnabić: Dobićete odgovor, ali nećete dobiti odgovor

Ostaće upamćen i odgovor premijerke Ane Brnabić na pitanje o građevini na Pančićevom vrhu:

„Dobićete odgovor na ovo pitanje, ali nećete dobiti odgovor danas od mene zato što je potpuno nenormalno da ja kao predsednica Vlade imam odgovor na takva pitanja na događaju gde smo došli da promovišemo digitalne udžbenike i reformu obrazovanja“, izjavila je tada Brnabić.

“Dok god postoji objekat, postoji takva mogućnost”, rekao je on. Ministarstvo na čijem je čelu sada Momirović, ne reaguje.

Novinari “Nove” pitali su Ministarstvo građevinarstva da li će nelegalni objekat na Pančićevom vrhu biti srušen i šta ih je sprečilo da to urade do sada. Odgovore nismo dobili.

Simuliranje pravde i Jutka

Zbog nelegalne gradnje na Pančićevom vrhu krajem aprila ove godine uhapšeno je osam osoba. Među njima bio je i Milutin Jeličić Jutka, bivši predsednik Opštine Brus, protiv koga je Ministarstvo građevinarstva podnelo krivičnu prijavu zbog trgovine uticajem i falsifikovanja.

Milutin Jeličić Jutka. Foto: N1

Kako je otkrio Insajder, investitorka je uz falsifikovan dokument pokušala da legalizuje nelegalni objekat. Taj dokument je izdala Opština Brus na čijem čelu je tada bio Milutin Jeličić Jutka.

Milutin Jeličić Jutka proveo je u zatvoru tri meseca zbog nedozvoljenih polnih radnji, a njegovo hapšenje u slučaju Pančićevog vrha usledilo je svega nekoliko dana po njegovom izlasku na slobodu. U pritvoru je proveo duže od mesec dana, da bi potom bio pušten da se brani sa slobode.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare