Miroslav Lajčak Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Nemačkoj Fondaciji "Fridrih Ebert Štiftung" (FES) i Evropskom institutu za mir (EIP) poveren je zadatak izrade Nacrta statuta Zajednice srpskih opština, ne kojem su te organizacije radile poslednih meseci, a revidirana verzija, s unetim primedbama srpskih i albanskih nevladinih organizacija sa Kosova i Metohije, trebalo bi da završi na stolu specijanog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka.

Kako su danas objavile Večernje novosti pozivajuću se na svoja saznanja u diplomatskim krugovima, u utorak je s tim ciljem u Beogradu, u „Aeroklubu“, organizovan skup na kome su učestvovali predstavnici srpskih i albanskih NVO sa Kosova i Metohije, medjunarodnih misija iz južne srpske pokrajine, kao i nemačke diplomate.

List piše da taj „dokument nije namenjen za objavljivanje, već da posle primedaba koje budu iznete postane deo pregovaračkog procesa, odnosno da se pregovara sa vladom Kosova i srpskom vladom a da se potom podeli sa trećom stranom, ali nije precizirano sa kojom'“.

Da se naslutiti da će to biti Nemačka, koja je preko FES direktno uključena u proces, a i na skupu je rečeno da je zvanični Berlin otvoren za sugestije, objavile se Večernje novosti.

BONUS VIDEO Ćuta najavio nove proteste: Aktiviste premlaćuju u Majdanpeku

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar