Foto: Shutterstock

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da podaci pokazuju da je dosad oko 200 sudija izreklo samo uslovne i novčane kazne za slučajeve seksualnog nasilja ili su dozvolili zastarelost u slučajevima seksualnog nasilja.

Na konferenciji za medije, Kurti je rekao da su u 85 odsto slučajeva seksualnog nasilja žrtve bile maloletne devojčice.

On je rekao da je oko 140 tužilaca, od ukupno 200 na Kosovu, dozvolilo zastarevanje slučajeva seksualnog nasilja.

„U više od 85 odsto ovih slučajeva radilo se o maloletnicima. Zastarelost u slučajevima seksualnog nasilja dozvolilo je 140 tužilaca. Zamislite više od 200 sudija, više od polovine sudija na Kosovu, izreklo je samo uslovne i novčane kazne“, rekao je Kurti.

Premijer Kosova je zatražio preduzimanje mera prema onima koji ne obavljaju svoju dužnost i naglasio da je za to neophodan proces provere u pravosuđu.

Ministarstvo pravde je danas kosovskom parlamentu predalo dosije za proces provere u pravosuđu, u kojem su predlog ustavnih promena, nacrt zakona za proveru, koncept dokument za proveru, sa objašnjenjem za proces provere.

Tužilački savet Kosova: Tvrdnje Kurtija „nemaju veze sa realnošću“

Tužilački savet Kosova (TSK) i Državni tužilac odbacili su kao netačne izjave premijera Kosova Aljbina Kurtija i ministarke pravde Albulene Hadžiju. TSK navodi da su od 2017. do prve polovine 2022. godine zastarela četiri slučaja u vezi sa seksualnim nasiljem.

„Tužilački savet i Državni tužilac ponovo izražavaju duboku zabrinutost u vezi sa kontinuiranim recikliranjem nepromišljenih, neproverenih izjava o tužilačkom sistemu, koje se daju samo za političku agendu od strane premijera vlade Kosova. Naime, ove javne izjave premijera i ministra pravde u vezi sa zastarevanjem slučajeva seksualnog nasilja u tužilaštvu, u potpunosti su demantovane zvaničnim izveštajima tužilačkog sistema“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su „informacije koje je danas izneo premijer netačne, da nemaju veze sa realnošću i da su potpuno pristrasne prema tužilačkom sistemu“.

„TSK i Državni tužilac obaveštavaju premijera i vladu da zvanična statistika nije sačinjena sa predrasudama, već je verifikovana, analizirana sa profesionalizmom i odobrena na sastancima otvorenim za javnost od strane Tužilačkog saveta Kosova“, ističe se u saopštenju.

BONUS VIDEO: Vanja Ejdus: Do 40-tih godina prošlog veka u zakonu Srbije nije postojao termin silovanje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar