Aljbin Kurti Foto:EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Posle najnovijih izjava međunarodnih diplomata na Kosovu, kao i u Briselu i Vašingtonu, koji su zabrinuti zbog aktuelnog sporovođenja Uredbe Centralne banke Kosova o valutama, bez prethodne pripreme i koordinacije, ali i serije sastanaka sa kosovskim premijerom, Aljbin Kurti je u pismu na engleskom jeziku naglasio da se Uredba ne bavi pitanjem dinara i da smatra da bi izostanak postojeće Uredbe za rezultat "mogao da ima pranje novca, finansiranje terorizma i druge nezakonite aktivnosti".

„Sa praktične tačke gledišta, ova odluka znači da su uplate koje primaju kosovski Srbi i dalje dozvoljene, ali će biti deponovane na njihove račune u evrima. Naravno, privatno posedovanje stranih valuta ostaje dozvoljeno“, tvrdi Kurti, prenosi KoSSev.

„Skoro 35 odsto srpske zajednice na Kosovu prima penzije od naše Vlade na svoje račune u evrima. Penzije koje se primaju iz Srbije mogu se preneti na iste račune, kao dodatak, a ne kao zamena za postojeće šeme davanja. Pored zvaničnih bankarskih ekspozitura, postoji još 15 finansijskih institucija u koje se mogu deliti penzije iz Srbije, u nedostatku bankovnih računa“, objašnjava.

Saopštivši da pokreće informativnu kampanju, što je bio jedan od prigovora međunarodnih diplomata, navodi i da će „otvaranje i održavanje novih bankovnih računa u evrima biti besplatno“.

„Naši stalni napori imaju za cilj da pojednostavimo ovaj proces. Prelazni rok je već počeo i zajedničkim snagama obezbediće se njegova brzina i lakoća“, zaključuje.

Celo Kurtijevo pismo možete pročitati na KoSSevu.

***

BONUS VIDEO – Rat plakatima na Kosovu: Ukidanje dinara ogolilo duboke podele u srpskoj zajednici

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare