Gotovo nedelju dana prošlo je od stupanja na snagu odluke Centralne banke Kosova o zabrani upotrebe dinara. Svakodnevno se nižu apeli da se stopira njena primena. Pored egzistencijalnih problema, srpsku zajednicu na Kosovu pogađaju i duboke podele i nedostatak liderstva.

Ukidanje platnog prometa u dinarima može ugroziti rad srpskih zdravstvenih ustanova, pa iz mitrovačkog Kliničko-bolničkog centra pozivaju zemlje Kvinte da zaustave, kako navode, institucionalno nasilje režima Aljbina Kurtija.

„Preti da ukine lečenje Srba na Kosovu i Metohiji i protera srpski narod. Naši lekari će ostati bez mogućnosti da se u 21. veku, na tlu Evrope, brinu o zdravlju naših građana i pomažu našim pacijentima da ozdrave, oporave se i vrate životnim obavezama“, kaže upravnica KBC Kosovska Mitrovica Danica Radomirović, piše N1.

Upitno je i šta će biti sa obrazovnim ustanovama, ali i privremenim opštinskim organima, čije su zatvaranje kosovske vlasti započele na jugu Kosova. Na severu se u svoja sedišta nisu vraćali od maja prošle godine.

„Ako ostavimo po strani taj sentiment da su to poslednji ostaci države Srbije na Kosovu, one imaju jaku društvenu ulogu. To su institucije i organi koji vrše one funkcije koje još nisu uspostavljene kosovskim opštinama. Neke vrste komunalnih usluga, usluga građanima i tako dalje. Tako da je njihov značaj ogroman“, kaže Miodrag Marinković iz NVO CASA.

Problemi su brojni, a podele među Srbima duboke – ovih dana vidljive u ratu plakatima za i protiv Milana Radoičića.

„Više neka vrsta otelotvorenja te neke diktature koju je Srpska lista imala tokom ovih godina vladanja koja je stvorila animozitete prema jednom broju ljudi. S druge strane izlaskom Srpske liste iz institucija napravljen je vakum, koji neki, slobodno mogu da nazovem politički avanturisti koriste da ostvare neke svoje lične ambicije ili lične, političke ili bilo koje ambicije. I sve to nije dobro jer dovodi do jedne razjedinjene pozicije srpske zajednice na Kosovu“, kaže Marinković.

Saglasje srpske zajednice prema Prištini, veruje on, je potrebno, ali mora doći kao rezultat demoktarskog procesa.

***

BONUS VIDEO – Upravnica KBC Kosovska Mitrovica o ukidanju dinara

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar