Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

„Srbi su rano shvatili da je percipirani nacionalizam našeg pokreta bio usmeren protiv kolonijalističkog projekta Srbije, a ne protiv kosovskih Srba. Zato me danas tretiraju kao svog premijera“, poručio je tokom svoje posete Velikoj Britaniji, kosovski premijer, Aljbin Kurti.

Kako prenosi Kossev, Kurti je početkom ove nedelje, dva dana proveo u zvaničnoj poseti Londonu, tokom koje je održao govor na Oksfordskoj uniji.

Njegov govor objavljen je na sajtu kosovske vlade. Kurti je govorio o tome kako on sagledava istoriju Balkana, status Albanaca u ovom delu Evrope, o dosadašnjim i trenutnim odnosima sa Beogradom, odnosima sa Srbima na Kosovu, kao i o svojoj stranci Samoopredeljenje.

Osim toga, kako je kazao, fokus svog govora stavio je na „neprijateljsko okruženje i krhke državne kapacitete“.

Aljbin Kurti sa suprugom Ritom Augestad Knudsen
Aljbin Kurti sa suprugom Ritom Augestad Knudsen Foto:EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

U delu svog govora o „neprijateljskom okruženju“, Kurti se osvrnuo na srpske političare iz 19. i 20. veka, tačnije na Dimitrija Tucovića i Milana Piroćanca, koji su još tada, kako je on kazao, osudili imperijalističku politiku Srbije prema albanskom narodu i pozvali Beograd da prizna njihovo pravo na samoopredeljenje.

Govoreći o njima, poručio je da se „takvi glasovi tradicionalno ne čuju“, a da političari poput njih u današnjem vremenu nemaju svog naslednika na političkoj sceni Srbije.

„Dok ovakvi političari ne postanu brojniji i uticajniji u srpskom političkom životu, teško je videti kako između naše dve zemlje može biti pravednog i trajnog mira“, poručio je Kurti, dodajući da aktuelni predsednik Srbije i ne priznaje zločine, a kamoli da želi da se izvini za njih.

„Štaviše, on ne pristaje ni da potpiše pakt o nenapadanju između naše dve zemlje, nešto što sam mu predložio pre godinu dana kao prvi korak ka izgradnji poverenja“, tvrdi Kurti.

A dok se ta politika ne promeni, što, kako je kazao, mogu promeniti samo građani Srbije, Kosovo će sa druge strane, ulaganjem u ekonomiju, pravosuđe i odbranu, dokazati da može da „cveta“ i bez priznanja Srbije.

„Da budem jasan, ostajem privržen dijalogu sa sadašnjim rukovodstvom Srbije uz posredovanje EU. Priznanje Srbije je uvek dobrodošlo i što pre dođe, to bolje za sve nas na Zapadnom Balkanu. Ali Kosovo sigurno može da živi i napreduje bez toga“, kazao je.

Govoreći o Srbima na Kosovu, poručio je da je njegova stranka od početka jasno i često naglašavala da Kosovo „pripada svima onima koji ga smatraju svojom domovinom, bez obzira na etničku pripadnost“.

„Štaviše, uvek bismo istakli zajedničke karakteristike koje dele kosovski Albanci i kosovski Srbi. Na primer, istakli bismo da se kao sugrađani suočavaju sa veoma sličnim društvenim problemima: siromaštvom, nezaposlenošću, nedostupnošću zdravstvenoj zaštiti i kvalitetnom obrazovanju itd. Takvi zajednički društveni problemi su daleko važniji od njihovih različitih etničkih identiteta“, naglasio je Kurti.

Tvrdi da redovno dobija pisma i peticije od Srba i održava sastanke kako bi razgovarali o svojim potrebama i interesima.

„Vredi napomenuti da to rade uprkos veoma ozbiljnim pretnjama koje dobijaju iz Beograda“, istakao je.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Tagovi

Komentari

Svi komentari (0)