Aljbin Kurti
Aljbin Kurti Foto: Armend NIMANI / AFP / Profimedia

Aljbin Kurti obratio se još jednom na srpskom građanima Kosova kojima je ovaj jezik maternji, ovog puta da ih obavesti da je Kosovo pre četiri dana podnelo zahtev za članstvo u EU. S punim ustima o evropskim vrednostima nijednom rečju spomenuo nije situaciju na Severu, o čemu je još jednom na albanskom govorio danas u Kosovu Polju.

„Poštovani građani, u okviru evropskih vrednosti i stava EU koja smatra da sve zemlje Zapadnog Balkana treba da budu u potpunosti integrisane, želimo da idemo napred i radimo ka članstvu u EU. U tom duhu i našem zajedničkom cilju, naša zemlja je prošle nedelje podnela zahtev za članstvo u EU. Ovo je istorijski trenutak za Kosovo“, kazao je kosovski premijer.

Upravo je kao istorijski dan opisan prošli četvrtak, kada Aljbin Kurti u zgradi češke vlade predao ovu prijavu.

Četiri dana kasnije u obraćanju na srpskom kaže da je „naša zemlja“ tako odgovorila na viziju Evrope koja je „celovita i u kojoj vladaju sloboda i mir“.

„Tako dajemo svoje poverenje Evropi i njenoj svetlijoj i progresivnoj budućnosti. Vi ste deo ove progresivne budućnosti Kosova i Zapadnog Balkana“, naveo je Kurti u video poruci srpskim građanima.

I dok navodi da „svi zajedno pozitivno doprinosimo razvoju zemlje, primenljivosti zakona, jačanju naših institucija i unapređenju reformi“, dodaje da će napredak u tome zavisiti od „naše posvećenosti dubokim reformama koje unapređuju demokratiju, vladavinu prava i razvijaju našu ekonomiju“.

„Koliko ćemo brzo ići zavisiće od nas. Stoga je neophodna posvećenost svih“, dodao je, uz napomenu da EU ne može da bude potpuna bez Zapadnog Balkana.

Naglašavajući da upravo Zapadni Balkan ima šta da ponudi Evropi, od kulture preko tradicije, Kurti je takođe kazao:

„Članstvo naše zemlje u EU zajedno sa svim zemljama ZB doprineće miru, slozi i suživotu na evropskom kontinentu. Znamo da je put dug do članstva ali to samo jača našu volju da učinimo više i bolje“.

Tvrdi da svi zajedno radimo za zajedničku budućnost. A to je: „Budućnost naše zemlje i ZB je u okviru EU“.

„Odlučno, brzim ali odmerenim koracima zasnovanim na meritokratiji i demokratskim vrednostima, zajedno nastavljamo put ka EU“, poručio je na kraju svoje video poruke na srpskom.

Video poruku je objavila kosovska vlada, dok se Kurti oglašava redovno preko svoje Fejsbuk stranice.

U ovom obraćanju nije komentarisao aktuelnu krizu na Severu ali jeste prethodno danas u Kosovu Polju – na albanskom. Da kaže kako barikade neće moći dugo da opstanu na Severu, ali i da je početak kraja nelegalnih struktura Srbije, koje su transformisane u kriminalne bande.

„Kfor je tražio još neko vreme od nas, tako da smo u koordinaciji, redovnoj, intenzivnoj komunikaciji sa Kforom i očigledno neće moći da dugo tolerišu takve barikade, ali ne zaboravite to šta rade nelegalne strukture Srbije, transformisane u kriminalne bande. Sada je početak njihove poslednje faze. Država nikada nije bila na šinama“, kazao je kosovski premijer danas nakon ceremonije početka radova druge faze za popravak 10. železničke pruge Kosovo Polje-Mitrovica.

Deseti je dan barikada, ali i 10. dan kako je Kosovska policija zatvorila Jarinje i Brnjak. Uprkos pozivima Prištine da se one uklone, ali i najavama međunarodnih zvaničnika da će biti uklonjene – one su i dalje tu, a za vikend i ojačane. U toku je kriza na Severu, koja je posebno intenzivirana od kada su početkom novembra Srbi napustili većinu kosovskih institucija, uključujući vladu, skupštinu, skupštine opština na Severu, policiju i pravosuđe. Ovaj period obeležilo je i više incidenata, kao i raspoređivanje većeg broja pripadnika Kosovske policije iz drugih regiona u Severnu Mitrovicu.

***

BONUS VIDEO: „Namagarčio te Kurti“: Ponoš žestoko o Vučićevoj „eksploziji gneva“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar