Aljbin Kurti Foto: Dimitrios Karvountzis / Zuma Press / Profimedia

Kosovski premijer Aljbin Kurti istakao je da se nada da se pripadnici Kosovske policije na severu Kosova ponašaju u skladu sa policijskim pravilima i istakao da je "smešan" zahtev Srbije o povratku dela bezbednosnih snaga, prenosi Albanijan post.

Kurti je u intervjuu za nemački list „Špigl“ na pitanje zašto specijalci poziraju sa oružjem i simbolima OVK na društvenim mrežama, rekao da će oni biti ispitani, ako se utvrdi da je njihovo ponašanje bilo u suprotnosti sa pravilima.

„Nadam se da ne krše policijska pravila, a ako to čine biće istraženi“, rekao je Kurti.

Govoreći o prisustvu jedinica Specijalne policije na severu Kosova, Kurti je rekao da su one tamo poslate da „zaštite građane i hapse kriminalce“.

„Specijalne jedinice su tu privremeno i treba da uhapse krupnu ribu organizovanog kriminala i to po uputstvima javnog tužilaštva. Od kada sam na funkciji, uništili smo šest laboratorija za drogu i uhapsili skoro stotinu kriminalaca“, dodao je Kurti.

Prema njegovim rečima, situacija je napeta, jer je „Beograd u panici”.

„Evropska unija i Sjedinjene Američke Države vrše sve veći pritisak na Srbiju da bira između demokratskog Zapada i Rusije“, naglasio je Kurti.

Upitan kako je moguće postići dogovor sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji je za njega rekao da je „teroristički ološ“, Kurti je odgovorio da je „Vučić više puta dokazao da može da promeni stav“.

On je naveo da je zahtev Srbije za povratak do 1.000 pripadnika bezbednosnih snaga na Kosovo smešan.

„Čini se da Vučić želi da vrati Srbiju u prošlost. Ali ovaj voz je otišao. Međunarodni pravni status Kosova je razjašnjen. Međunarodni sud pravde je presudio u korist naše Deklaracije o nezavisnosti. Ne postoji viši sud na ovoj planeti“, rekao je između ostalog Kurti za „Špigl“, prenosi „Albanijan post“.

Bonus video: Kosovo u EU – nerealna želja ili obećanje?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar