Aljbin Kurti
Aljbin Kurti Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Kosovo je meta za Rusku Federaciju, rekao je premijer Kosova Aljbin Kurti govoreći o mogućnosti destabilizacije situacije u regionu, kao rezultat nedavno stvorene situacije u Bosni.

Kurti je rekao da je Kosovo meta Rusije, navodeći dva znaka ove godine iz ove zemlje.

„Ne verujem da su Bosna i Hercegovina i Crna Gora više ugrožene od Kosova od strane Ruske federacije, u smislu težnji Ruske federacije. Kosovo je meta, pošto su nam ove godine dali dva znaka: to je bio avion Mig 29 na Jarinju kao i ruski ambasador, Aleksandar Bočan Harčenko koji je došao da pregleda okupljanje srpskih snaga na granici zajedno sa njihovim ministrom odbrane, kada je to bilo period napetosti i znak drugi je bio kada su krajem novembra predsednici Srbije i Rusije stavili kartu Kosova na sto. U proteklih deceniju i po Rusija je požnjela neke pobede svojom teritorijalnom hegemonijom, tako da se sada ne može lako zaustaviti. Ne postoji sukob tamo gde je propao koji bi ih naterao da pomisli da stanu, od Belorusije do Sirije“, rekao je Kurti.

Premijer je napomenuo da je predsednik Srbije Vladimir Putin u julu 2001. godine boravio na Kosovu, dok je bio u zatvoru u Srbiji.

„Ruski predsednik je postao premijer dva meseca nakon završetka rata na Kosovu. U junu 1999. godine Kosovo je oslobođeno, u avgustu je postao premijer, a u decembru, nakon Jeljcinove ostavke, postao je v.d. i posetio je Kosovo. Putin je bio na Kosovu jula 2001. godine, ja sam tada bio u zatvoru u Ćupriji, posetio je ruske trupe ovde. To je bilo u međunarodnim vestima, tamo sam video da je Putin posetio ruske trupe. Nekoliko meseci nakon proglašenja nezavisnosti Kosova, Rusija pripaja Južnu Osetiju i Aphaziju. Tako da je Kosovo meta za Rusku federaciju i čini se da su oni sada još više iznervirani kada smo proterali dva ruska zvaničnika, a oni, za razliku od drugih zemalja, nisu imali načina da nam se osvete jer tamo nemamo zvaničnike“, rekao je Kurti.

Kurti ponavlja da će sa Srbijom biti uspostavljen pun reciprocitet

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da se njegova vlada sprema da uspostavi pun reciprocitet sa Srbijom. Kurti, koji je obećao da će uspostaviti reciprocitet nekoliko dana nakon preuzimanja vlasti u februaru ove godine, u emisiji „Desku” na KTV-u rekao je da „ne može sve odjednom”.

On je najavio da je na sastancima koje je održao u Briselu izneo predlog reciprociteta po pitanju manjina.

„Osuđujemo svako kršenje Srbije. Dobro smo pripremljeni da kada se sprovede neće biti neuspeha. Imamo ga za registarske tablice, ali ćemo ga primeniti i na drugo. Predložili smo reciprocitet za prava. U razgovorima u Briselu dao sam predlog u kome sam rekao da prava nacionalnih manjina na Kosovu i Srbiji treba da budu reciprocitetna. Ovo je odbijeno. Bitka se nastavlja, primenićemo reciprocitet, ali ne možemo sve odjednom“, rekao je on.

Povodom februarskog obećanja, Kurti je rekao da „mogu da donosim odluke koje mogu ostati moje želje i da ne možemo da imamo potrebne pripreme“.

„Verujem da ćemo uspostaviti reciprocitet, ali paralelno moramo da sprovodimo strategije koje ih čine primenjivim“, dodao je on.

Kurti je negirao da mu je uskraćena viza za Sjedinjene Države. On je rekao da će sledeće godine biti posete i da se pripremaju u njegovom štabu.

Ekonomski se razvijamo i da nas Srbija ne prizna

I bez priznanja Srbije zemlja koju vodi napreduje u ekonomskom razvoju i kaže da je takva tema u velikoj meri hiperbolizovana u javnom mnjenju.

Kurti kaže da je održao obećanje da neće voditi dijalog kao svoj prioritet, i to na osnovu utrošenog vremena koje mu je potrebno svaki dan.

„Ako pogledate šta sam radio svaki dan ove druge vlade, prema utrošenom vremenu, dijalog sa Srbijom nije u prva tri prioriteta, u smislu koliko mi vremena treba, koliko energije mi treba, kao što sam i rekao. A kada govorim u medijima i na međunarodnim forumima, tamo dijalog sa Srbijom dobija više prostora, jer sam prinuđen da odgovaram na to. (…) Međusobno priznanje je centralno. Svesni smo da je za budući sporazum sa Srbijom, uzajamno priznanje u centru. Nezavisnost Kosova ne zavisi od priznanja Srbije. Nemam nameru da ga negde tražim zarad priznanja od Srbije. Imamo privredni rast od 9,9 odsto, a da nas Srbija nije priznala. Direktne strane investicije porasle su za 55 odsto. Povećanje poreskih prihoda se vrši kada ljudi znaju da se ono što plaćaju kao porez ne krade. Mi smo odobrili 106 predloga zakona, oni nemaju veze sa Srbijom. Nikada nije bilo više poseta međunarodnih i stranih lica nego ove godine, čak ni kada je proglašena nezavisnost. Ova tema je veoma hiperbolizovana. Samo treba da pokažemo da možemo i bez Srbije. „Ovo poboljšava naš međunarodni imidž“, izjavio je Kurti.

Ne bavim se Asocijacijom, to je u interesu Srbije

Zajednica opština sa srpskom većinom na Kosovu je u interesu Srbije, rekao je premijer Kosova Aljbin Kurti u četvrtak uveče u emisiji „Desku“ na KTV. Prema njegovim rečima, iz tog razloga „nema potrebe da se bavimo time“.

„Udruženje je jedan od 33 postignuta sporazuma, koji nije prošao test Ustavnog suda. Srbija upravo to pominje. Ali ne postoji hijerarhija koja nam govori da je ovo najvažniji dogovor. Za Srbiju, da. Ali ono što je najvažnije za Srbiju nije za mene. Za mene su to za diplome, to je za IBM“, rekao je na početku.

Prema njegovim rečima, to pitanje više pokreću domaći nego međunarodni.

Pročitajte još:

„Sledeći dijalog mora biti principijelan, građani korisnici, i dijalog u kome ne možemo ići dalje od presuda Ustavnog suda koji je tu zgradu praktično demontirao“, dodao je on i istakao da „nikakav dogovor ne može da se sprovede jer je presuda Ustavnog suda ne ostavlja prostor Zajednici po etničkoj osnovi“.

„Ne moram mnogo da se bavim time. To je u interesu Srbije. To je u interesu Srbije i to neću zaboraviti. Zašto se danonoćno baviti interesom Srbije? Bavim se interesima Kosova. Objašnjavam naš stav međunarodnoj javnosti, ali to nije u interesu ni kosovskih Srba. Niko nije došao da mi kaže da to uradim. I u pogledu stava SAD, sa novom administracijom prema Srbiji, i sa pismima predsednika Džoa Bajdena, ključna reč je međusobno priznanje. Smatram da je obaveza i dužnost svakog građanina da u početku u odnosu na Srbiju ima zahtev za priznanje, a ne za Zajednicu (…) Verujem da je ključna reč uzajamno priznanje. Ako uđemo u ovo, upadamo u igru Srbije. Koristio sam drugi pristup na sastancima u Briselu. Predsednik Srbije to pokušava da opravda. Pravda se pravima Srba. Što se tiče prava, mi sprovodimo i te nacionalne savete kao u Srbiji. Ako želite svoj zahtev, neka princip bude sveobuhvatan“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, Srbija pokušava da sa Asocijacijom razgovara o statusu Kosova.

Kurti: Dijalog sa Srbijom komplikuje proces priznavanja Kosova

Prema Kurtijevim rečima, dijalog sa Srbijom je veoma otežao proces priznavanja, jer mnoge zemlje čekaju epilog dijaloga.

„Čak i oni koji vas nisu poznavali stekli su zanimljivo rezonovanje da ako ste u dijalogu sa Srbijom, da vidimo kako će se to zaključiti. Nije da nije bilo razgovora, dva puta sam se sastao sa predsednikom Srbije u Briselu i imamo dogovor ove godine koji je bio uspešan, to je za registarske tablice, sa tim nalepnicama“, rekao je Kurti.

Kurti sebe smatra najtransparentnijim premijerom kojeg je Kosovo ikada imalo

Premijer Kosova Aljbin Kurti smatra da je najtransparentniji premijer koga je Kosovo imalo. On je u emisiji „Desku“ na KTV-u izostanak u TV studijima pravdao konferencijama za novinare posle sednica Vlade i odgovaranjem na skupštinskim sednicama na pitanja poslanika.

„Često sam bio na konferencijama za novinare posle sednica Vlade ili čak i bez njih. Ja sam i premijer koji je odgovorio na većinu poslaničkih pitanja kojima moram da položim račun. Možda nije bilo drugih koji su odgovorili na sva pitanja. Imali smo 120 konferencija za štampu za osam meseci- svaki drugi dan konferencije nekog ministarstva ili zamenika ministra. Što se tiče transparentnosti, nismo naišli ni na pristup zvaničnim dokumentima. Na 406 od njih odgovoreno je na 441 zahtev novinara i kabineta premijera. Samo 35 se smatra neosnovanim“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, najčešći istupi u međunarodnim medijima su bili kako bi se „povratio imidž Kosova“.

U međuvremenu, je novinarka Kohe spomenula je kašnjenje u odgovoru Ministarstva zdravlja za 74 dana. Kurti je u ovom slučaju rekao da nema informacija, ali je dodao da to „ne može biti reprezentativno za Vladu“.

On je rekao da Samoopredeljenje i on kao premijer nisu promenili svoj odnos prema novinarima nakon dolaska na vlast.

BONUS VIDEO: DOBAR, LOŠ, ZAO: Vučić nije odbranio Kosovo, već ukinuo Srbiju na Kosovu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar