Kurti: Pristup Srbije američkim fondovima usloviti sankcijama Rusiji

Politika 20. maj. 202221:50
Podeli:
Foto:EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, u nastavku svoje zvanične posete Sjedinjenim Američkim Državama, sastao se sa predsednikom američkog senatorskog odbora za spoljne poslove, Bobom Menendezom, sa kojim je razgovarao o dugoročnoj posvećenosti bezbednosti i miru Kosova, ali i o značaju članstvu u NATO. Kurti je takođe, tokom protekla dva dana održao i niz sastanaka sa američkim kongresmenima.

Kako se navodi u saopštenju kabineta kosovskog premijera, na sastanku sa Menendezom, Kurti je izrazio zahvalnost na podršci Sjedinjenih Američkih Država, kao nezamenljivog partnera Kosova, a posebno na pomoći u obuci i opremi za izgradnju i razvoj kosovskih bezbednosnih snaga.

„Na sastanku je razgovarano o zajedničkim ciljevima, da Kosovske bezbednosne snage postanu moderne snage, spremne za odbranu zemlje i doprinose regionalnom, globalnom miru, bezbednosti i stabilnosti“, navodi se.

Kurti je takođe istakao solidarnost Kosova sa narodom Ukrajine, svrstavajući se uz Sjedinjene Američke Države i Evropsku uniju, kada je u pitanju uvođenje sankcija Rusiji, piše KosSev.

Ujedno je Menendeza podsetio da je kosovska vlada obezbedila stambene, kao i radne uslove za 20 ukrajinskih novinara i mogućnost smeštaja do 5.000 izbeglica.

Kurti se danas sastao i sa američkom kongresmenkom, Karolin Maloni, sa kojom je razgovarao o jednogodišnjem radu njegove vlade, pokrenutim reformama u pravosuđu i vladavini prava, kao i o očuvanju mira i bezbednosti na Kosovu i u regionu.

Na ovom sastanku, kako prenosi RTK2, Kurti je naglasio da je Vlada Kosova posvećena napretku u borbi protiv kriminala i korupcije, ističući da je Kosovo ove godine poraslo za 17 mesta, prema Indeksu percepcije korupcije Transparensi internešenela i da je na prvom mestu u regionu prema Svetskom projektu pravde.

Kada je reč o dijalogu sa Srbijom, ponovio je da to treba da bude principijelan dijalog koji poštuje ravnopravnost strana u razgovorima i da je u središtu sporazuma uzajamno priznanje.

"Vlada Kosova je posvećena i odlučna da ustavnost, teritorijalni integritet, suverenitet i zakonitost ostanu netaknuti", rekao je premijer Kurti, prenosi RTK2.

I na ovom sastanku je razgovarano o ruskoj invaziji na Ukrajinu, kao i o „opasnosti koju Rusija predstavlja za destabilizaciju regiona, s obzirom na bliske veze Rusije sa Srbijom“.

"Pristup Srbije američkim fondovima treba da bude uslovljen punom osudom ruske invazije i sankcionisanjem ruskog ilegalnog rata u Ukrajini", kazao je Kurti.

Američka kongresmenka Maloni, kako dalje prenosi ovaj medij, je zahvalila Kurtiju i Kosovu, na tome što su stali na stranu SAD i EU zbog ruske invazije na Ukrajinu, ali i na pomoći pruženoj avganistanskim izbeglicama.

Kurti se tokom protekla dva dana sastao sa još dvojicom američkih kongresmena, Bredom Šnajderom i Darelom Isom.

Tema ovih sastanaka takođe je bila ruska invazija na Ukrajinu, "uticaj tog rata na Zapadni Balkan", te bezbednost na Kosovu. Na sastancima se, kako je saopšteno iz Kurtijevog kabineta, razgovaralo i o članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama, kao i o vladavini prava na Kosovu.

BONUS VIDEO Nataša Vučković o sankcijama Rusiji -"Sada ili odmah?" i zaboravnim sledbenicima Đinđića

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar