Foto: N1

Srbija uopšte nije „nesvrstana“, više od dve decenije je na evropskom putu i došlo je vreme kada „morate da se opredeljujete“, rekla je predsednica Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješić o uvođenju sankcija Rusiji.

„To što bismo mi sada uveli sankcije Rusije ne bi oštetilo Rusiju i ruski narod, ali ako to ne uradimo može da ima posledice po nas i naše građane“, rekla je Grubješić u emsiji Novi dan na N1.

Prema njenim rečima, ruska agresija na Ukrajinu je pokazala urgentnost evropskog jedinstva.

Kazala je da od proglašenja nezavisnosti Kosova 2008. godine postao dominantan antizapadni narativ, da se EU gotovo i ne pominje i stvara se percepcija da odatle dolaze samo zahtevi, ucene i pritisci, iako je Unija najveći donator, investitor i trgovinski partner.

“Ali, narativ menja percepciju građana. Pa kad gledate istraživanja, građani kažu da je najveći donator Srbije Kina, Rusija…“ kazala je Grubješić.

Govoreći o poseti predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela Beogradu, ocenjuje da je važno što je došao neko iz vrha EU i da se radi o nekoj vrsti diplomatske ofanzive.

Mišelove izjave o „geopolitičkoj zajednici“ dovodi u vezu sa „faznim pristupanjem“ Evropskoj uniji, koja dopušta sektorsku integraciju, odnosno da ukoliko se zemlja kandidat u nekoj oblasti u potpunosti usaglasi sa EU, može da na primer dobije pristup fondovima.

Bitno je za građane da osete koristi od samog procesa, i da to bude vidljivo, smatra Grubješić.

„Samim tim će se ovaj naš evroskepticizam, evroletargija, smanjivati“, rekla je ona.

Na pitanje da li je pozicija Srbije oslabljena time što se ruski predsednik Vladimir Putin pozvao na Kosovo kao presedan za otcepljenje Donjecka i Luganska, Grubješić kaže da je Putin to vešto iskoristio.

Opširnije pročitajte na sajtu N1.

BONUS VIDEO Preradović: Nema nikakve sumje da ćemo uvesti sankcije Rusiji, traži se modus da to ne uradi Vučić

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar