Kurti: Posmatračka misija EU da obrati pažnju na izbore na severu

Politika 28. sep. 202121:56
Podeli:
Foto:EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Premijer Kosova Aljbin Kurti zatražio je danas od šefa posmatračke misije EU Lukasa Mandla da ta misija posebnu pažnju posveti lokalnim izborima u opštinama na severu Kosova.

U saopštenju iz Vlade Kosova navodi se da taj zahtev proizilazi iz „iskustva na parlamentarnim izborima i lekcija koje su iz njih izvučene“.

„Ovo prisustvo je posebno važno u opštinama u kojima živi lokalna srpska većina, sa akcentom na one na severu zemlje, gde, kako dokazuje izveštaj stručnjaka Evropske unije za izbore 14. februara, lokalno stanovništvo i predstavnici drugih lokalnih srpskih entiteta, pored Srpske liste, osećali su se zastrašenim pritiskom i zastrašivanjem koje su iskusili na prošlim izborima“, piše u saopštenju.

Kurti je Mandla obavestio o napretku poslednjih parlamentarnih izbora na Kosovu, čija se organizacija, poput lokalnih sledećeg meseca, odvijala u situaciji pandemije.

Dodao je da su poslednji parlamentarni izbori, održani 14. februara, osim što su bili „slobodni, demokratski i pošteni“, bili i „primer organizacije u smislu njihovih priprema i organizacione discipline za sprovođenje mera protiv pandemije“.

BONUS VIDEO: Apostolovski: Kurtijeva akcija opasno nervira zapad

Komentari

Vaš komentar