Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Nakon razgovora sa visokim predstavnikom EU Žozepom Boreljom i izaslanikom za dijalog Miroslavom Lajčakom, kao i današnjeg sastanka sa ambasadorima Kvinte, kosovski premijer Aljbin Kurti predstavio je plan u pet tačaka za deeskalaciju situacije na severu Kosova, objavljeno je na Instagram stranici Zubin Potok info.

Kao prva tačka navodi se sprovođenje zakona u četiri opštine na severu i identifikacija i krivično gonjenje onih koji su napali policiju, KFOR i novinare.

Druga predviđa da se „nasilne grupe odmah povuku sa teritorije Kosova“, a treća da Kosovska policija, KFOR i EULEKS sprovode zajedničke bezbednosne procene svakih 15 dana.

U četvrtoj tački navodi se da će Vlada Kosova koordinisati sa svim akterima i raspisati vanredne izbore u četiri severne opštine, koji će se održati u slobodnoj i demokratskoj atmosferi.

U poslednjoj piše da se Kosovo i Srbija odmah vraćaju dijalogu u kome EU obezbeđuje primenu postignutog sporazuma i organizuje sastanak na visokom nivou sledeće nedelje.

U ovom Kurtijevom planu ne pominje se povlačenje specijalnih jedinica Kosovske policije sa severa Kosova, što su tražili Srbi koji protestuju ispred tri opštine na Severu, niti početak formiranja Zajednice srpskih opština.

BONUS VIDEO Amerika i Kurti partner ili problem: Da li je nasilje na Kosovu zaustavljeno ili je samo na pauzi?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare