Aljbin Kurti Foto: EPA-EFE/ARBEN LLAPASHTICA

Izbori u četiri opštine na severu Kosova biće održani na jesen, izjavio je danas na Bledu kosovski premijer Aljbin Kurti, prenela je RTK.

Kurti je u intervjuu za Radio-televiziju Slovenije, osim o organizaciji izbora u četiri opštine na severu, govorio i o osnivanju Zajednici srpskih opština, kaznenim merama koje je Evropska unija nametnula Kosovu, a ponovo je kritikovao Beograd.

Prema njegovim rečima, vlasti u Beogradu čine sve da spreče Srbe na severu da se integrišu, zbog čega mu je potrebna pomoć međunarodne zajednice, a posebno Evropske unije.

„Bilo je nekih sankcija našoj demokratskoj zemlji zbog situacije na severu, za koju nemamo nikakvu odgovornost, tamo se borimo protiv nasilnog ekstremizma, jer su napadnuti vojnici Kfora, građani i novinari. Istina je da od tih mera trpe građani, poslovna zajednica i državni organi, jer je blokiran sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Svi grantovi su suspendovani i ukidanje mera je prava stvar koju treba da uradi EU“, rekao je Kurti.

On je ukazao na značaj jasne perspektive članstva u Evropskoj uniji i istakao da će odnosi Kosova i Srbije odrediti evropsku budućnost obe zemlje, prenosi Kosovo onlajn.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar