Foto:EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Dijalog Beograda i Prištine trebalo bi da bude fer, izgrađen na poverenju, a s ciljem postizanja uzajamnog priznavanja, složili su se kosovski premijer Aljbin Kurti i nemačka kancela Angelarka Merkel.

Kako prenosi Kossev, Kurti i Merkel razgovarali su juče putem video veze, uoči radne večere koja se danas održava u Briselu, a kojoj će prisustvovati lideri zapadnog Balkana.

„Nezavisnost Kosova i negov teritorijalni integritet ne mogu biti predmet dijaloga – ne možemo ići pre 2008. godine“, naglasio je Kurti u razgovoru sa Merkel.

Sagovornici su se osvrnuli i na Berlinski proces i njegov značaj u promovisanju regionalne saradnje.

„U iščekivanju Berlinskog samita, koji bi trebalo da se održi početkom juna, naglasio sam da je reginu potrebna ekonomska i trgovinska saradnja, ali ne i projekti kao zamena za EU“, kazao je Kurti.

Kurti je ujedno poručio da ekonomska saradnja mora ići paralelno sa procesom demokratizacije regiona.

Kazao je i da je Kosovo ispunilo uslove za viznu liberalizaciju, te podcrtao da Nemačka može da pomogne povodom ovog pitanja.

„Na sastanku sam dobio potvrdu kancelarke Merkel da Nemačka podržava liberalizaciju viznog režima za građane Kosova“, dodao je Kurti.

Sa nemačkom kancelarkom razgovarao je i o reformama u pravosuđu i borbi protiv korupcije – kazao je da je njegova vlada posvećena tome, ali i privlačenju investicija, s ciljem otvaranja novih radnih mesta.

Kao neophodan korak za tako nešto vidi dolazak nemačkih privrednika na Kosovo, ali i ulogu albanske dijaspore koje živi u ovoj zemlji.

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, razgovarao je sa Merkel dan pre održavanja radne večere koju priređuje visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost, Žozep Borelj, sa liderima Zapadnog Balkana.

Prema ranijim najavama, na radnoj večeri biće reči o celokupnoj političkoj situaciji na Zapadnom Balkanu i procesu evrointegracija regiona.

Dolazak na radnu večeru potvrdili su premijeri Severne Makedonije Zoran Zaev, Albanije Edi Rama, Srbije Ana Brnabić, predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodiki crnogorski predsednik Milo Đukanović.

Večera se održava dan nakon samita Brdo-Brioni kojem su prisustvovali predsednici iz regiona Zapadnog Balkana, a koji je rezultirao usvajanjem deklaracije.

U deklaraciji je naznačeno da ujedinjenje Evrope nije potpuno bez Zapadnog Balkana, da članstvom u EU granice postaju manje značajne, da bi EU trebalo aktivnije da se poveže sa svim zemljama Zapadnog Balkana, dok se partneri zalažu za efikasnije usvajanje i sprovođenje neophodnih reformi.

A pre nego što je ista usvojena, došlo je do suprotstavljenih stavova oko više tačaka, među kojima je i ona o protivljenju promena granica u regionu koja je na insistiranje predsednika Srbije, izbačena iz finalne verzije deklaracije.

Vučić je nakon samita izjavio da je insistirao da se u tačku o nepromenljivosti granica unese umetnuta rečenica vezano za UN i granice koje priznaju UN ili bilo koji organ i telo UN-a, ali i dodao da to nije naišlo na razumevanje mnogih od prisutnih članica, a pogotovu Prištine.

Osmani se juče takođe oglasila navodeći da je „Kosovo kao nezavisna suverena zemlja trajan projekat pod postojećim granicama i takvo Kosovo će ostati“.

Iako se složila sa zaključcima zajedničke deklaracije, priložila je i „dodatnu izjavu“ sa kojom se praktično ostaje na početnoj verziji nacrta dokumenta, o čemu je obavestila organizatore samita.

„A ti dodatni komentari koji će biti moja izjava u odnosu na zaključke je vrlo jasno odbijanje bilo kakve ideje o promeni granica i u isto vreme da učini jasnim da je Kosovo kao nezavisna suverena zemlja trajan projekat pod postojećim granicama i takvo Kosovo će ostati“, kazala je Osmani.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare