Aljbin Kurti Foto: TANJUG/ VLADA PRIVREMENIH KOSOVSKIH INSTITUCIJA

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da, s obzirom na tendencije Srbije ka destabilizaciji, dijalog ne može normalno da se nastavi.

On je, na zajedničkoj konferenciji sa američkim senatorima Džin Šahin i Piterom Velčom, rekao da ih je upoznao sa najnovijim podacima o napadu 24. septembra u Banjskoj, „umešanosti Srbije“ i dokazima da je napad na Banjsku deo šireg plana za aneksiju severa Kosova kroz koordinisane napade na 37 lokacija.

Kurti je dodao da su obaveštajne institucije primetile da je povećan rizik od „napada iz Srbije“.

Aleksandar Vučić, Žozep Borelj, Miroslav Lajčak i Aljbin Kurti Foto:Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

„Ovi pokušaji destabilizacije sada moraju biti zaustavljeni. Dijalog uz posredovanje EU ne može se nastaviti jer se gotovo ništa nije dogodilo. Poglavlje o dijalogu za normalizaciju takođe treba da uzme u obzir agresivne akcije Srbije i njene napore da pripoji Kosovo. Moraju se preduzeti koraci da se dijalogu pruži još jedna šansa za uspeh. Važnije je nego ikada ranije da Srbija prestane da govori da nikada neće priznati Kosovo“, rekao je Kurti.

Senatorka Šahin je ponovila da su regionu potrebni stabilnost i mir po svaku cenu.

„SAD su uz vas“, rekla je ona.

Pročitajte još

Šahin pozvala Srbiju da sarađuje u slučaju Banjska

Američka senatorka Džin Šahin izjavila je u Prištini da SAD s ponosom podržavaju Kosovo, te je tražila odgovornost za napad u Banjskoj i za saradnju Srbije u tom slučaju.

Ona je na konferenciji na novinare posle susreta sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani rekla da se, uz podršku EU i SAD, može naći rešenje za dugoročni mir na Kosovu.

„Znamo da je događaj uznemirujući za sve građane, cenim povećan broj vojnika u Kforu. Smatramo da je važno da odgovorni za događaj 24. septembra (u Banjskoj) odgovaraju“, kazala je Šahin.

Izrazila je nadu da Srbija sarađuje po tom pitanju.

„Za stabilnost i mir na Kosovu postoji prilika da se, uz podršku Evrope i SAD, pronađe dugoročan miran suživot sa Srbijom“, rekla je ona.

Naglasila je važnost održavanja stabilnosti u regionu kako bi se izbegao sukob.

Kazala je da „narod Kosova dobro razume zašto sukobi i nasilje nisu rešenja“, te da je, kako je navela, „važno da svi učinimo sve što možemo za mirno rešenje u ovom regionu, da ne dođe do širenja nasilja i sukoba“.

„Dakle, mi smo ovde da podržimo Kosovo, državu koju SAD ponosno podržavaju godinama“, izjavila je Šahin.

Predsednica Kosova je zatražila povećanje garancija „za bezbednost Kosova i zaštitu granice sa Srbijom“.

Vjosa Osmani Foto:Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Osmani je dodala da Srbija treba da snosi odgovornost i da spreči akcije slične onoj od 24. septembra u Banjskoj.

„Naravno, naš sastanak se fokusirao na najnovija dešavanja u zemlji, posebno na teroristički akt protiv Kosova koji sponzoriše i podržava Srbija“, kazala je ona.

Rekla je da „takve zle namere nisu ograničene samo na Kosovo“, već su, kako je ocenila, „upozorenje da Srbija ima za cilj da destabilizuje ceo region“

„Najvažnije u ovom trenutku je da Srbija bude odgovorna, da preda teroriste i da poveća bezbednosne garancije u vezi sa Kosovom, kako bi u budućnosti zaštitila granicu Kosova i Srbije od ovakvih napada“, rekla je Osmani.

BONUS VIDEO Da li Banjska udaljava nastavak dijaloga Beograda i Prištine?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar