Građani Srbije do nedelje uveče nisu dobili nikakve zvanične informacije od državnog vrha o oružanom sukobu u Banjskoj, tačnije do 20 sati kada se obratio predsednik Vučić. I nakon njegovog obraćanja, koje je za deo javnosti stvorio dodatne nejasnoće, ostalo je otvoreno nekoliko pitanja na koje bi građani morali da dobiju odgovori kako bi saznali šta se zaista desilo u Banjskoj.

Da bi se tačno saznalo šta se od početka do kraja desilo u Banjskoj, mestu gde je prema zvaničnim podacima stradalo troje Srba i policajac kosovske policije, moraćemo da dobijemo odgovore na sedam pitanja.

Upravo na toliko pitanja nismo dobili odgovore u nedelju i ponedeljak, kada su se oglašavali premijer Kosova Aljbin Kurti, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i zvaničnici obe strane.

Zašto su Srbi kamionima blokirali put u 3 ujutru

Najpre je kosovski premijer Aljbin Kurti, a 12 sati nakon njega predsednik Srbije Aleksandar Vučić izneli su podatak da su Srbi na severu kamionima blokirali put u mestu Banjska.

Aljbin Kurti Foto: TANJUG/ VLADA PRIVREMENIH KOSOVSKIH INSTITUCIJA

“Noćas u 2.46 sati grupa Srba sa KiM postavila je dva kamiona kao barikade u Banjskoj na severu KiM. Zatim dolazi kosovska policija, koja pokušava da ih ukloni. Tu dolazi do sukoba i u tom sukobu je ubijen policajac Afren Bunjaku i ranjeno je još jedno lice. U 8.57 administrativni prelazi Jarinje i Brnjak su zatvoreni, okršaji traju”, rekao je Vučić.

Iako je Vučić ponudio argumentaciju da su Srbi blokirali put jer ne mogu da istrpe teror Aljbina Kurtija i da je na to odavno upozoravao, nije jasno zbog čega su Srbi blokirali put u toku noći i to u tri sata ujutru. Tada nije bilo saobraćaja, u pitanju je seoski put na kom nema previše saobraćaja zbog čega je nejasno zašto su se opredelili na takav način borbe.

Foto:TANJUG/ STR

Odakle napadačima teško naoružanje

Prema zvaničnim podacima policije na Kosovu, u Banjskoj su pronađeni puni arsenali oružja.

„Prema prvim informacijama, radi se o pronalaženju desetina, stotina komada naoružanja različitih tipova i kalibara, uniformi i logističke opreme, uključujući i vojno naoružanje teškog kalibra poput granata, topova, mitraljeza, kalašnjikova itd.“, navodi Kosovska policija.

Foto:TANJUG/ STR

O tome je za Novu govorio i ministar u kosovskoj Vladi Nenad Rašić. Ipak, do sada ni srpska strana, niti kosovski zvaničnici nisu odgovorili na pitanje na kojim način je teško naoružanje stiglo do Banjske i da li je reč o krijumčarenju?

Zašto nisu saopštena imena ubijenih i uhapšenih?

Predsednik Srbije na konferenciji za medije potvrdio je da je stradalo troje Srbe, ali nije želeo da kaže njihova imena, mesta odakle dolaze i iznese konkretnije podatke.

Isti „kurs“ zauzela je i kosovska strana, koja nije objavila ni imena uhapšenih Srba koji su privedeni i odvedeni u pritvor.

Aleksandar Vučić Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Ako uzmemo u obzir da je Vučić ranije redovno saopštavao imena Srba koje je pritvarala Kurtijeva vlast, nije jasno zbog čega je javnost uskraćena za imena lica koja su juče pucala u Banjskoj.

Kako su se lica povukla iz manastira

Negde oko 20 sati u nedelju uveče, zvaničnici Kosovske policije objavili su da su da preuzeli kontrolu nad manastirom i mestom Banjska.

Foto:Kosovo Government/Police

U istom saopštenju naveli su da su naoružane osobe napustile manastir, ali nikome nije jasno šta takva formulacija znači. Ukoliko je nekoliko ubijenih i manji deo povređenih u bolnici, šta se desilo sa ostalim napadačima i kako su to napustili manastir.

Na to pitanje nismo dobili odgovor ni na konferenciji za medije predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Zbog čega Kfor nije reagovao

Kada je već postalo jasno da je u pitanju veliki oružani sukob, da je bezbednost građana ugrožena i da su je na terenu prisutno teško naoružanje, nije jasno zbog čega Kfor nije reagovao.

Opština Kosovska Mitrovica Foto:TANJUG/ DOPISNIK KIM

Oni su poručili da su u stanju pripravnosti, ali da su spremni da reaguju. Iako imaju mandat koji im je poveren da bi se starali o bezbednosti i miru na severu Kosova, oni nisu reagovali.

Niko ne garantujem da bi njihovim angažovanjem bile sprečene tragedije, ali Kfor je morao odlučnije da reaguje. Zbog čega nije, ostaće nedoumica barem još neko vreme.

Zbog čega se niko iz državnog vrha nije oglasio do 20h

PROČITAJTE JOŠ...

Od kada je Kurti objavio oko 8 sati u nedelju ujutru da je došlo do ubistva kosovskog policajca, niko se iz državnog vrha Srbije nije obratio do konferencije za medije predsednika Vučića koja je bila u 20 sati.

Ako izmemo izjašnjavanje predsednika Skupštine Vladimira Orlića, koji je gostujući na televiziji zbog druge teme tek usput govorio o pucnjavi u Banjskoj. U međuvremenu, najpre je najavljena pa otkazana konferencija za novinera direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića. I to je ostala enigma jer nismo dobili odgovor na pitanje zbog čega je otkazana konferencija.

Do Vučića se niko nije obratio, pa su građani morali da se informišu isključivo preko podataka kosovske strane i dela domaćih medija

Zbog čega se Srpska lista nije nijednom obratila?

Najveća srpska politička stranka na severu Kosova, Srpska lista, nijednom se nije oglasila tokom pucnjave i nedelju i dan nakon toga. Među zvaničnicima najveće partije koja je bliska režimu u Beogradu zavladala je omerta, odnosno zavet ćutanja.

Iako su stradale njihove komšije i sugrađani, predstavnici Srpske liste nisu želeli da govore i podele informacije oko teških događaja na severu Kosova.