Foto: Printscreen Fonet/Video

Iako su najavili bojkot lokalnih i parlamentarnih izbora, jer obećani projekti za leskovačko selo Kukulovce nisu ispunjeni, nakon asfaltiranja puta meštani ovog sela su ipak izašli na glasanje. Prema preliminarnim rezultatima Gradske izborne komisije, od 224 upisana birača, na izborima je glasao 201. Najveću podršku meštani su dali onima zbog kojih su i najavili bojkot - Srpskoj naprednoj stranci.

Kako pišu Južne vesti, Nakon što je 2017. godine selo Kukulovce, udaljeno sedam kilometara od Leskovca, postalo poznato po visokoj izlaznosti na predsedničkim izborima, koji su ponovljeni zbog niza nepravilnosti, pozornost javnosti privuklo je i početkom jula ove godine – kada su najavili bojkot.

Razlog za bojkot, kako su tada objasnili, bila su neispunjena obećanja data pre 3 godine, poput kanalizacije i asfaltiranja puta.

„Koga više da glasamo i koja je svrha glasanja? Zašto jedni imaju svetlo, a drugi nemaju? Ispada da mi ne plaćamo porez i PDV. Mi samo želimo da nam urade ono što su obećali. Kad im je bilo gusto, izašli smo im u susret, a sad neka urade ono što su obećali, jer zašto bi glasali kad nemamo ništa od toga. Nema svrha glasanja“, govorili su početkom jula meštani.

U jeku predizborne kampanje, a nakon pisanja medija o odluci meštana, ovo selo posetio je gradonačelnik Goran Cvetanović sa direktorom JP Putevi Srbije Zoranom Drobnjakom i obećao da će asfalt stići narednih dana, pre održavanja izbora. Ni gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, ni premijerka Ana Brnabić u ovome nisu videli kupovinu glasova

Nakon funkcionera, stigle su i mašine i počelo je asfaltiranje celih 2,5 kilometara puta kroz selo. Iako su lokalni putevi u nadležnosti gradova i opština, asfaltiranje plaća JP Putevi Srbije.

Da se poseta nadležnih u kampanji isplatila, pokazuju preliminarni rezultati izbora jer su meštani odustali od bojkota, a najviše glasova dali političkoj opciji čiji su ih funkcioneri posetili, a čija brojna obećanja nisu ispunjena – Srpskoj naprednoj stranci.

Od 224 upisana birača, na biračko mesto 75 – Osnovna škola u selu Kukulovce, glasao je 201 birač. Najviše glasova osvojila je koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke – 156, što je 77,6 odsto od ukupno izašlih birača. Nakon naprednjaka, najviše glasova osvojila je koalicija Bolja Srbija – Zdrava Srbija – 29 – rezultati su Gradske izborne komisije.

Osim naprednjacima i koaliciji BS – ZS, građani su poverenje dali i radikalima za koje je glasalo četvoro građana, dok po glasa glasa imaju Jedinstvena Srbija, Grupa građana „Za Leskovac zajedno“ i Narodni blok, a jedan glas otišao je Grupi građana „Gojko Veličković“.

Bez podrške meštana Kukulovca na lokalnim izborima su Srpska stranka „Zavetnici“, Poret „Metla 2020“ i Pokret slobodnih građana.

Prema podacima Gradske izborne komisije, u biračkoj kutiji bila su i 2 nevažeća listića.

Podsetimo, selo Kukulovce postalo je poznato u javnosti po visokoj izlaznosti na predsedničkim izborima 2017. godine, koji su u ovom selu ponovljeni zbog niz nepravilnosti, a nakon ponavljanja Aleksandar Vučić osvojio je 95,67 odsto glasova.

Od obećane ulične rasvete, asfalta, kanalizacije i igrališta za decu, za sada su dobili samo 2,5 kilometara puta kroz selo.