Foto: Printscreen/NOVA S

Nakon najave meštana Kukulovca da neće izaći na birališta zbog neispunjenih izbornih obećanja, u to selo već sutradan došao je direktor JP Putevi Srbije Zoran Drobnjak i obećao da će u kratkom roku ulice biti asfaltirane, a dolazak radnih mašina najavio već za danas. Međutim, na snimku sa tog skupa jasno se čuje kako Drobnjak nakon toga traži od meštana da "sad izađu na glasanje", a sagovornici Nova.rs navode da u toj izjavi postoje elementi krivičnog dela "davanja i primanja mita u vezi sa glasanjem".

Gotovo svi stanovnici sela Kukulovca su pre tri godine na predsedničkim izborima glasali za kandidata SNS-a Aleksandra Vučića, a izlaznost je bila 97 odsto. Međutim, oni su pre dva dana za Jugpress izjavili da će zbog neispunjenih obećanja lokalnih vlasti i razočarenja u politiku i lokalne političare bojkotovati izbore.

Kako su naveli, oni su razočarani zbog nepostojanja asfalta do ovog sela i ulične rasvete, kao i time što nema kanalizacije, niti je izgrađeno igralište za decu.

Međutim, samo dan nakon što su u izjavama za medije najavili bojkot, u selo su došli gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, koji se ranije nije odazivao na pozive meštana, kao i Zoran Drobnjak, direktor JP Puteva Srbije.

Na snimku sa tog dodađaja se čuje se kako Drobnjak govori meštanima Kukulovca da je došao da vidi šta ih muči i zaključuje da ih „muči ovaj put“. Mediji prenose da je posle razgovora sa njima, on obećao da će im ulice biti asfaltirane, kao i da će mašine za asfaltiranje doći već u četvrtak.

„Za 10 dana da se uradi. Jeste zadovoljni“, kaže Drobnjak, a čuje se na snimku.

Nakon što je bilo jasno da su meštani zadovoljni ponudom koju su dobili od direktora JP Puteva Srbije, on u jednom trenutku kaže:

„I sad da izađete na glasanje“.

Drobnjak, međutim, za Nova.rs navodi da to nije rekao i posle kratkog razgovora poručuje nam da mu pošaljemo pitanja. Upitan na koju adresu, on prekida vezu.

Nemanja Nenadić iz organizacije Transaprentnost Srbije kaže za Nova.rs da u takvoj izjavi postoje elementi krivičnog dela primanja i davanja mita u vezi sa glasanjem, što se može zaključiti jer obećanja daje u vezi sa njihovim učešćem na izborima.

prodaja komercijalne banke srbija 2025
Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnosti Srbija / Foto: Medija centar Beograd

Naime, u Krivičnom zakoniku u članu 156 navodi se da „ko drugome nudi, daje, obeća nagradu, poklon ili kakvu drugu korist da na izborima ili referendumu glasa ili ne glasa ili da glasa u korist ili protiv određenog lica odnosno predloga kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do tri godine“.

„Na osnovu tog člana Krivičnog zakonika kažnjava se ne samo onaj ko podmiti birača za određenu listu, već i onaj ko obećanja koristi i za izlazak građana na glasanje“, pojašnjava Nenadić.

Neposredno pre izbora, promenjen je i Zakon o javnim preduzećima koji predviđa razrešenje direktora u slučaju da resurse javnog preduzeća za promociju političkih stranaka, kao i ukoliko obavlja aktivnosti vezane za promociju političkih stranaka u radno vreme. To se ne može zaključiti iz pomenute izjave Drobnjaka, iako bi moglo iz konteksta pomenutih događaja.

„Nezavisno da li ima elemenara deal da je to radio u koristn odrešene stranke, sporni su drugi vidovi kršenja zakona, jer se sasvim sigurno odstupa od programa rada preduzeća, što može biti nezakonito upravljanje javnim sredstvima, gde takođe može biti elemenata drugih krivičnih dela“, navodi Nenadić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare