Krušik
Fabrika Krušik Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Holding kompanija "Krušik", koju je prethodne dve godine potresala afera oko prodaje oružja po povlašćenim cenama firmi GIM, samo preduzeću "Vodovod Valjevo" duguje 120 miliona dinara ili oko milion evra.

To je na sednici valjevske skupštine rekao Đorđe Pavlović, šef odborničke grupe SPS-JS u tom lokalnom parlamentu. On je u prisustvu direktora Vodovoda Ivana Filipovića naveo da je Krušik najveći dužnik tog komunalnog preduzeća.

„Mi smo u nekoliko navrata imali situaciju da najveći dužnik Vodovoda, a to je Holding kompanija ‘Krušik’, nagomila dug koji dođe do jednog izuzetno visokog nivoa. Trenutno je to oko 120 miliona dinara i onda direktori preduzeća, prepušteni sami sebi, uz čestu pomoć gradonačelnika i izvršnih vlasti pokušavaju da nađu rešenje sa tim velikim preduzećem“, rekao je Pavlović koji je potom predložio da grad Valjevo koji ima akcije u tom preduzeću pregovara sa državom i predstavnicima najviših vlasti da država otkupi te akcije.

O pojedinačnim dužnicima Vodovoda, a samim tim ni o Krušiku, nije želeo da govori direktor Ivan Filipović. On je naveo da nije u poslovnom maniru te kompanije da iznosi spiskove dužnika.

„Ukupna naša potraživanja od privrede i fizičkih lica su negde oko 350 miliona dinara“, rekao je Filipović, koji je u svom prvom obraćanju istakao da je u pregovorima sa najvećim dužnikom da bude sklopljen reprogram.

Od države milioni evra

Da je „Krušik“ u velikim dugovima i ranije se spekulisalo, ali je to praktično potvrđeno kada je tu fabriku obišao prošle godine u martu predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je obraćajući se radnicima rekao da je država spremna da uloži veliki novac da bi mogli da opstanu i sačuvaju posao.

Foto: Đorđe Đoković/Kolubarske.rs

Vučić je tada naveo da će Vojska Srbije da uplati ovoj fabrici 10 miliona evra za novi ugovor, dok će država nastaviti sa ulaganjima u tu fabriku i Valjevo, kao i da je reč o desetinama miliona evra.

„Nismo došli da kukamo, iako mi je došlo da iskočim iz kože na samom sastanku. Došli smo da vidimo kako možemo da pomognemo. Biće neophodno da se sprovedu temeljne reforme u celoj odbrambenoj industriji, posebno u ‘Krušiku’ i ‘Zastavi’ iz Kragujevca“, naveo je Vučić.

Afera i hapšenje Aleksandra Obradovića

Još u oktobru 2019. ovu fabriku potresla je afera, a nakon što je njen radnik Aleksandar Obradović dostavljao medijima informacije kako je Krušik po povlašćenim cenama prodavao oružje preduzeću GIM, koje se dovodilo u vezu sa ocem Nebojše Stefanovića.

Obradović je nakon toga uhapšen, potom mu je određen kućni pritvor, da bi on bio ukinut dva meseca kasnije. On se sumnjiči za odavanje službene tajne i suspendovan je sa posla, a ni posle godinu i po dana protiv njega nije podignuta optužnica.

Sa druge strane, Tužilaštvo za organizovani kriminal proverava njegove navode, ali do danas javnost nije obaveštena da je u istrazi napravljen neki ozbiljniji korak. Razrešenje ovog slučaja zatražila je i Evropska komisija, a pomenut je i u izveštaju o Srbiji Vladimira Bilčika, koji je usvojen na Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare