Foto: TANJUG/ RADE PRELIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas, obraćajući se radnicima Krušika, da situacija u toj fabrici nije sjajna zahvaljujući nedovoljnoj sposobnosti različitih poslovodstava i zbog rušenja ugleda Krušika u međunarodnoj javnosti. On je naveo da će Vojska Srbije da uplati toj fabrici 10 miliona evra za novi ugovor, dok će država nastaviti sa ulaganjima u Krušik i u Valjevo, kao i da je reč o desetinama miliona evra.

„Država je spremna da uloži veliki novac da bi radnici mogli da sačuvaju radna mesta. Nismo došli da kukamo, iako mi je došlo da iskočim iz kože na samom sastanku. Došli smo da vidimo kako možemo da pomognemo. Biće neophodno da se sprovedu temeljne reforme u celoj odbrambenoj industriji, posebno u Krušiku i Zastavi iz Kragujevca“, naveo je Vučić.

On je naveo da je država spremna da uloži veliki novac kako bi Krušik opstao i radnici sačuvali svoj posao.

„Što se tiče radnika, nećete imati problema sa platama ni sa poslom, ali vas molim da pomognete svojoj državi koja je vlasnik ovakvih preduzeća i da odgovornim ponašanjem potvrdite šansu da opstanete na tržištu. To, padaće s neba, ne može. Taj novac morate da zaradite“, rekao je Vučić radnicima u Krušiku.

On je naveo da će država pomoći i plaćanjem dobavljača, kako bi Krušik morao da nabavlja nove materijale, a ne da „stalno bude u zaostatku“.

„Nije naš cilj da sipamo novac kao u bunar, već da zarađujemo novac. Nema strah od odgovornosti. Ni mi sami nismo uspeli da čuvamo Krušik, nismo ga čuvali od raznih glasnina…“, rekao je predsednik Srbije.

On je dodao da u Krušiku radi 3.100 ljudi i da je prosečna plata u januaru bila 63.000 dinara, što nije u skladu sa mogućnostima Krušika.

Vučić je naveo da je 2018. godine bila rekordna, a da je problem bio u celoj 2019. godini.

„Danas kada na google ukucate Krušik, izlazi vam na hiljade tekstova. Sa problemom imidža ćemo se suočavati u godinama koje dolaze“, rekao je on.

„Tolika je plata zahvaljujući enormnim davanjima države Srbije. Mi ćemo nastaviti sa velikim ulaganjima u Krušik i Valjevo. Ne govorimo o stotinama hiljada evra, već od desetine miliona evra“, rekao je Vučić i dodao da će naći ljude koji će da pomognu Krušiku u pronalasku novih ugovora i tržišta.

Afera Krušik

Fabrika Krušik dospela je u centar pažnje javnosti u oktobru prošle godine, kada je na međunarodnom portalu Arms voč objavljena informacija da je otac ministra policije Branko Stefanović, kao predstavnik fabrike GIM, umešan u trgovinu oružjem po povlašćenim cenama. Tri dana kasnije uhapšen je Aleksandar Obradović, radnik Krušika, koji je po sopstvenom priznanju medijima o tome dostavljao informacije. Njemu je u potpunosti ukinut pritvor u decembru prošle godine.

Kako je saopštilo Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal u Beogradu, Obradović se sumnjiči da je odavao poslovnu tajnu, te da se nije pridržavao Zakona o zaštiti uzbunjivača.

„Istraga protiv njega je usmerena ka radnjama koje je on preduzeo od 2014. godine do dana pokretanja postupka. On je radeći na pozicijama evidentičara i terminera iz razloga lične prirode neovlašćeno pribavljao podatke različitih stepena tajnosti o poslovanju ovog namenskog preduzeća u nameri da ih preda nepozvanom licu. Osumnjičeni te podatke, putem računarske komunikacije, predao stranom državljaninu, da bi ta osoba jedan deo objavila na Internetu“, navelo je Tužilaštvo u saopštenju.

Ministar policije Nebojša Stefanović tvrdio je da njegov otac nema nikakve veze sa firmom GIM, iako je BIRN objavio dokumentaciju iz koje se vidi da je on bio predstavnik te fabrike prvo 2017. prilikom posete Krušiku da bi ugovorila prodaju oružja Saudijskoj Arabiji.

BIRN je potom objavio dokumenta iz kojih se vidi da je Branko Stefanović posetio italijansku fabriku oružja „Bereta“ kao jedan od trojice predstavnika firme GIM, koje je tamo povela visoka delegacija Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

GIM zakinuo “Krušik” za 16,4 miliona dolara

Državna revizorska institucija nedavno je kontrolisala završne račune Krušika i utvrdila niz nepravilnosti, a među njima i da od sedam izvoznika sa kojima je “Krušik” sarađivao u 2018, tri nisu dostavila dokumentaciju o obavljenoj prodaji, na šta ih obavezuje zakon. To su: “Krupnik”, “GIM” i “Jugoimport SDPR”.

Međutim, samo jedan izvoznik nije poštovao ugovorenu cenu iz komisionog ugovora sklopljenog sa “Krušikom”, a to je preduzeće GIM.

GIM je robu “Krušika” prodao stranom kupcu po 65 odsto većoj ceni u odnosu na onu iz komisionog ugovora, a dobijenu razliku od 10,1 milion dolara u 2018. nije prijavio “Krušiku”.

Revizori su utvrdili da je isto uradio i godinu pre, podigavši cenu za 69 odsto, dobivši iznos od 6,3 miliona dolara preko ugovorenog. Ni za ovaj posao “Gim” nije položio račune “Krušiku”.